Homepagina > Je bent wat je eet > Voedingsadditieven > Bewaarmiddelen > Antibiotica

Antibiotica

Laatste toevoeging : 28 september 2011.

Antibiotica worden vooral in de zuivelindustrie gebruikt. Ze zijn dan ook in enkele schimmelkazen van nature aanwezig. Heel af en toe vind je ze ook in vleeswaren.

Artikelen in deze rubriek

 • E234 nisine

  11 november 2015, door wim

  Nisine is een eiwit dat als natuurlijk antibioticum van nature in kaas voorkomt. Het zorgt ervoor dat je kaas kan bewaren en laten rijpen doordat het de groei van gram-positieve bacteriën voorkomt. Eigenlijk is het biologische oorlogsvoering door Lactoccus tegen andere bacteriën, want als er melk in de buurt is, wil die het rijk voor zich alleen. De werking werd al in 1928 ontdekt. Tot de jaren ’50 moest Nisine uit kaas gehaald worden, waardoor het erg duur was.
  De industriële versie wordt (...)

 • Bisine

  28 september 2011, door wim

  Microbioloog Dan O’Sullivan van de University of Minnesota ontdekte recent deze stof die verwant is aan nisine. Door deze verwantschap en doordat het een natuurlijke stof is, verwacht men een snelle goedkeuring voor gebruik als voedingsadditief.
  De antibiotische stof "bisine" wordt gemaakt door bacteriën. Bisine remt de groei van sommige bacteriën, zoals E.coli, salmonella en (...)

 • E235 natamycine, pimaricine

  31 maart 2004, door wim

  Natamycine wordt geproduceerd met behulp van bacteriën, meer bepaald Streptomyces natalensis en S. chattanoogensis. De eerste is oorspronkelijk aangetroffen in Natal, Zuid-Afrika, vandaar de wetenschappelijke naam. Het is een zgn. polyeenantibioticum. De werking van natamycine is niet gebaseerd op het doorboren van het celmembraan van scilmmelsporen, maar op de interactie met ergosterol in schimmelmembranen. Dat blijkt uit recent onderzoek van Yvonne te Welscher en Richard van Leeuwen van (...)

 • E710 spiramycine

  31 maart 2004, door wim

  Spiramycine is een natuurlijk antibioticum, geproduceerd door een schimmel, de Streptomyces ambofaciens. Ook in de geneeskunde wordt er veel gebruik van gemaakt, al sinds 1955.
  In voeding is het gebruik alleen mits uitdrukkelijke toestemming van het voedselagentschap mogelijk. Het wordt o. a. gebruikt op kaaskorsten.
  Op 15 december 1998 heeft de EEG-Raad spiramycine in veevoer verboden. Onderzoek heeft namelijk bevestigd dat er resistentie bestaat, dat kruisresistentie voorkomt tegen (...)

 • E713 tylosine

  31 maart 2004, door wim

  Natuurlijk antibioticum, geproduceerd door een schimmel, de treptomyces fradiae. Het werd vooral gebruikt als schimmelwerend middel in de zuivelindustrie.
  De toelating is ingetrokken door de EEG komissie na aanhoudende klachten uit Scandinavië, i.v.m. gebruik in diervoeders. Vee constant antibiotica voeren is dan ook waanzin. Resistentie en kruisresistentie met de mens zijn wetenschappelijk (...)