Homepagina > Je bent wat je eet > Voedingsadditieven > Aroma’s

Aroma’s

Laatste toevoeging : 31 maart 2004.

Aroma’s verbeteren in de eerste plaats de geur en soms, maar dan in veel mindere mate, de smaak van een produkt.

Artikels van deze rubriek

  • Vanilline

    31 maart 2004, door wim

    Vanilline is een goedkoop industrieel vervangmiddel voor vanille. Het wordt geëxtraheerd uit de bast van de kruidnagelboom.
    Je vindt het in vanillesuiker, cake, roomijs en je kan het in heel kleine flesjes als kleurloos extract kopen.
    Het is niet ongezond, maar veel armer van smaak dan echte vanille.

  • Cumarine, coumarine

    31 maart 2004, door wim

    Cumarines zijn natuurlijke aromatische benzopyrenen die o.a. voorkomen in citroenmelisse, sumak, berenklauw, tonkabonen, krenten en engelwortel.
    Het is echter niet zo’n gezond aroma. In de USA is het al sinds 1954 verboden. Dat is omdat cumarine bij contact met de huid en in combinatie met zon, bij sommige mensen heuse brandwonden kan veroorzaken.

  • Urease

    31 maart 2004, door wim

    Urease is een natuurlijk enzym dat wordt toegevoegd aan wijn om het aroma te verbeteren. Dit gebeurt doordat urease de ureum die de wijn een minder aantrekkelijke geur geeft enzymatisch ontbindt.
    Urease zit ook in bonen en in de bodem. Ook door de bacterie Heliobacter pylori die eventueel in je maagslijmvlies kan voorkomen wordt veel urease afgescheiden om je maagzuur te (...)

  • Anethol

    31 maart 2004, door wim

    Anethol is een terpeen, een natuurlijk aroma dat vooral in de etherische olie van anijszaadjes voorkomt.
    Het is één van de natuurlijke bewaarmiddelen waarvoor geen E-classificatie vereist is.

  • Ethylvanilline

    31 maart 2004, door wim

    Ethylvanilline, of 3-Ethoxy-4-hydroxybenzaldehyde - C9H10O3, wordt net als vanilline via synthetische weg aangemaakt, maar is twee tot vier keer sterker van smaak. Het is niet in water oplosbaar en heeft dus een organisch oplosmiddel nodig.
    Recent werd er in de wetenschappelijke wereld melding van gemaakt dat de molecule ook in de plant vanille zou voorkomen.

0 | 5 | 10