Homepagina > Recepten > Basisrecepten

Basisrecepten

Laatste toevoeging : 8 maart 2016.

Hier vind je allerlei basis recepten voor de bereiding van confituur, deeg, groenten...

Artikelen in deze rubriek

 • Essence

  14 februari 2014, door wim

  In nogal wat recepten wordt amandelessence of vanille-essence gebruikt. Gelukkig is dat makkelijk zelf te maken. Veel goedkoper is het niet, gezien de taksen op de alcohol en de prijs van goede, verse amandelen of vanille. Maar je weet wat je eet. De essences in de supermarkt zijn te vaak gewoon synthetische geur- kleur- en smaakstoffen in een duur flesje.
  Let wel, dit is geen "etherische olie". Dat is meestal een alcohol destillaat, waarvan de meerderheid voor de parfum industrie gemaakt (...)

 • Hibiscus siroop

  14 juli 2013, door wim

  Een siroop voor cocktails, ijs, sorbets...
  De smaak is zuurzoet, geparfumeerd. Er is zeker veel meer mee te doen dan alleen de eerder genoemde desserts. De kleur is een rijk rozerood dat prefect samengaat met schuimwijn.
  Wie geen hibiscus in de tuin heeft, kan de bloemen ook makkelijk online kopen. En als je ze "ergens" plukt, eerst even vragen of ze niet gespoten zijn, natuurlijk!
  Pluk verse bloesems ’s morgens als ze droog zijn en laat ze meteen op een goed verluchte plaats drogen. (...)

 • Pioenenstroop

  31 augustus 2012, door wim

  Siroop van pioenen is fantastisch als smaakmaker bij desserts en in cocktails. Het is erg aromatisch en fleurig.
  Het combineert goed met frambozen en likeur ervan. Ingrediënten
  500 g pioenbloemen, liefst donkerrood
  1 liter water
  1 kg suiker Voorbereiding
  Pluk een mooie hoeveelheid bloemen, inspecteer op beestjes en was met overvloedig koud water. Laat grondig uitlekken en als ’t kan even opdrogen op een handdoek in de zon. Bereiding
  Doe de pioenen in een grote pot en giet het water (...)

 • Homemade "kaviaar" pareltjes

  15 maart 2011, door wim

  Naar aanleiding van de talloze soorten nepkaviaar die de laatste tijd aangeboden wordt, ben ik maar op zoek gegaan naar een doe-het-zelf recept. De imitatie is nl. eerder matig, maar vooral, veel te duur.
  Je zal er wel even voor naar de drogist of apotheek moeten, want natrium alginaat en calcium chloride vind je waarschijnlijk niet in de plaatselijke supermarkt. In plaats van natrium alginaat zou je ook carrageen kunnen gebruiken, of xanthaangom, maar die zijn evenmin vlot te vinden in (...)

 • Wastellen

  10 oktober 2009, door wim

  "Wastellen" (oud Hochdeutsch en Middelnederlands), "wastels’ (oud Engels) of "gastel" (oud Frans) is het woord voor gebak van witte bloem in de 12de eeuw. Later is hieruit het woord "Waschtle" of "gateau" ontstaan. Dat kon dan zowel hartig als zoet feestgebak zijn. Feestgebak, want witte bloem was zeker niet voor alle dagen. En daar waar roffioelen gefrituurd werden, wordt dit gebak in de oven gebakken.
  Recepten hiervoor zijn natuurlijk divers, maar meestal niet meer te ontcijferen. Heel (...)

0 | 5 | 10 | 15