Homepagina > Ingrediënten > Bloem

Bloem

Laatste toevoeging : 27 november 2015.

Het verschil tussen bloem en meel is de uitmalingsgraad en dus het asgehalte van de bloem. De volgende tabel geeft een overzicht van de verschillende soorten, die naar gelang het land dan ook nog verschillende benamingen hebben. In de tabel is het asgehalte uitgedrukt als percentage van de droge stof.

Asgehalte in meel en schroot

minimaalnominaalmaximaal
patentbloem0,3800,4050,440405
bakmeel0,4900,5500,580550
W-bloem0,5900,6300,660630
volkorenmeel1,0001,0501,1501050
roggebloem0,5800,6100,650610
roggemeel1,1001,1501,2501150
roggemeel1,6501,8002,0001800

Volle bloem, dus met de zemelen, heeft natuurlijk de voorkeur. Bij witte bloem is veel vitamine A, vitamine B en vitamine E en vrijwel alle zink, magnesium en chroom verdwenen.

Aan veel industrieel vervaardigde witte tarwebloem wordt dan ijzer, vitamine B1, B2 en B3 toegevoegd. Dit noemde men vroeger "verrijkte bloem" en ook wel "patentbloem". Tegenwoordig neemt de industrie in veel gevallen niet eens de moeite het te vermelden, alhoewel dat wettelijk verplicht is. Zelfs synthetische bloemverbeteraars worden vaak niet vermeld.

In de Eerste Wereldoorlog verbood de Deense regering, vanwege de schaarste, het malen van granen. Er werden dus meer hele graankorrels gegeten dan voorheen. Het aantal gevallen van kanker, diabetes, hoge bloeddruk en allerlei hartkwalen daalde spectaculair. Dat dit voor een groot deel aan de betere intrinsieke voedingswaarde van granen te danken is, lijdt geen twijfel. Of de afwezigheid van additieven er iets mee te maken had, is nooit onderzocht.

En met de benamingen van bloem moet je soms ook opletten. "Semoule" (griesmeel), bv. is in Vlaanderen soms rijstbloem, maar kan in Franse recepten even goed van tarwe zijn gemaakt, zoals couscous of bulgur. In dit artikel lees je meer over vertalingsproblemen.

Artikelen in deze rubriek

  • Cell-Eat, Puru-chan

    27 november 2015, door wim

    Omikenshi Co, een in Osaka, Japan gevestigde maker van textiel, het bekendst voor Rayon®, een textielvezel, gemaakt van hout pulp, combineerde in een gelijkaardig proces cellulose met konjac tot CellEat®, of "Puru-chan". Het resulterende product is een soort meel. met zo’n 60 calorie per kilogram. Tarwebloem heeft zo’n 3.680 calorie per kilogram. Zestig keer meer...
    Konjak
    Je leest van de konjak plant wel eens dat hij op een yam lijkt, maar dat is alleen de vorm. Een yam is een wortel, het (...)

  • Griesmeel

    6 april 2013, door wim

    Griesmeel kan zowel van rijst, gerst, gierst, spelt, maïs als van tarwe gemaakt zijn. In ’t Frans heet het "semoule" en voor veel Vlamingen is dat synoniem voor pap van fijne rijstbloem. Het is een grof gemalen bloem, die tegenwoordig bijna altijd zonder zemelen verkocht wordt. De bloem is door zijn grove maling enigszins korrelig en varieert in kleur van wit tot grijs, beige en geel.
    Er wordt niet alleen pap van gemaakt, maar ook gebak zoals cake, koekjes en pasta. En er worden ook talloze (...)

  • Kudzu [Pueraria spp]

    8 oktober 2006, door wim

    Pueraria lobata wordt ook wel P. montana of P. thunbergiana genoemd. En er zijn nog enkele nauw verwante soorten die als kudzu in de handel zijn: P. edulis, P. phaseoloides en P. thomsonii.
    Het is een Japanse klimplant, waarvan de immense wortel een zetmeel levert dat volgens de Japanners het allerbeste ter wereld is. De plant overwoekert heel makkelijk andere planten en bomen en in ’t zuiden van Japan moet men er jaarlijks heel veel van vernietigen. In 1876 werd de plant in ’t zuiden van de (...)

  • Besan

    14 mei 2004, door wim

    kikkererwtenmeel

  • Sago [Metroxylon sagu]

    14 mei 2004, door wim

    Afrikaanse tapioca

0 | 5 | 10 | 15