Homepagina > Ingrediënten > Groenten > Bloembollen

Bloembollen

Laatste toevoeging : 13 november 2011.

Vroeger at men alles wat eetbaar was. Dus ook bloembollen. Vooral bij de introductie van nieuwe, exotische planten, zoals bij de tulpenrage in Nederland. En natuurlijk ook bij hongersnood. Maar ook vandaag nog eet men hier en daar bloembollen.

Artikelen in deze rubriek

 • Kuifhyacint [Muscari comosum]

  15 november 2011, door wim

  Muscari comosum is een verwant van asperge, maar lijkt meer op een hyacint. In Iran heet hij "موسیر" ([Moo’sir]), in Griekenland βολβοί ([vol’vi]) en in Italië "lampascioni". Dat zijn meteen de drie streken waar de bloembollen van deze hyacint gegeten worden.
  Hij komt in België ook voor, vooral aan de kust. Het is niet duidelijk of het door de Romeinen ingevoerde en verwilderde planten gaat, of over inheemse. Hij is ook ingevoerd in de USA en wordt er plaatselijk bestreden. Eens hij een geschikte plek (...)

 • Tulp [Tulipa spp]

  13 november 2011, door wim

  De geschiedenis van de Tulp in de lage landen begon met de aankomst van een vracht tulpenbollen in 1562 in Antwerpen. Dat betekende het begin van de Europese tulpenteelt.
  Een aantal jaren later zagen ze er in Nederland zoveel geld in dat er een ware tulpen gekte ontstond. En sindsdien is Nederland tulpenbollenland. Met natuurlijk de Keukenhof als hoogtepunt.
  Alle tulpen zijn eetbaar. Zowel bloem, blad als bol. Alleen het velletje rond de bol moet je verwijderen, net als bij een ui. En ook (...)