Homepagina > Je bent wat je eet > Voedingsadditieven > Bewaarmiddelen > Buffers

Buffers

Laatste toevoeging : 31 maart 2004.

Buffers zorgen ervoor dat produkten niet te snel verzuren of juist hun zuur verliezen en alkalisch worden. Met andere woorden: ze bufferen de ph-waarde, de zuurtegraad. Daardoor wordt het smaakbederf vertraagd en mogelijke natuurlijke fermentatie voorkomen.

In meer dan één opzicht zijn ze verwant met voedingszuren en zuurteregelaars. Voedingszuren brengen echter ook vooral smaak en aroma mee. Zuurteregelaars worden in veel grotere doses aan zure voedingswaren toegevoegd dan buffers en beïnvloeden wel degelijk de smaak, maar hebben geen aroma en geen diepte.

Artikels van deze rubriek

  • E325 natriumlactaat

    31 maart 2004, door wim

    Natriumlactaat wordt gemaakt van melkzuur en natriumhydroxide. Het wordt vooral in vleeswaren en kaasbereidingen gebruikt.

  • E326 kaliumlactaat

    31 maart 2004, door wim

    Kaliumlactaat wordt gemaakt van melkzuur en kaliumhydroxide.

  • E327 calciumlactaat

    31 maart 2004, door wim

    Calciumlactaat wordt gemaakt van melkzuur en calciumhydroxide. Het wordt vooral in melkprodukten zoals yoghurtdrinks gebruikt.

  • E331 natriumcitraat

    31 maart 2004, door wim

    Natriumcitraat, mononatriumcitraat, dinatriumcitraat en trinatriumcitraat zijn synthetische bewaarmiddelen, natriumzouten van citroenzuur. Citroenzuur komt vooral voor in citrusvruchten, maar voor de industrie wordt het synthetisch bereid uit suikers. Ze worden vooral toegepast als zuurteregelaar en als drager voor aroma’s.
    Citraten hebben veel toepassingen. Ze versterken de antioxidanten, maar hebben zelf nauwelijks een antioxidant werking. Citraten versterken de gel in jam en confituur en (...)

  • E332 kaliumcitraat

    31 maart 2004, door wim

    Kaliumcitraat en trikaliumcitraat zijn twee synthetische bewaarmiddelen.
    Je vindt deze stoffen ook in kalium supplementen en vitamine tabletten. Ze wordt ook gebruikt bij de behandeling van nierstenen.

0 | 5 | 10 | 15 | 20