Homepagina > Je bent wat je eet > Micro fauna en flora > Darmflora

Darmflora

Laatste toevoeging : 4 december 2015.

Het heeft heel lang geduurd eer de wetenschap zich ervan bewust werd dat er een grondig verschil is tussen de darmflora van een rijke Westerling en die van een arme Afrikaan. Het vermoeden bestaat dat obesitas meer te maken heeft met de verhoudingen van de verschillende groepen bacteriën. Heb je veel van een groep die bv. polysachariden verteert, wordt je gewoon ontzettend dik van sommige "light" producten.

Andere combinaties versterken je immuun systeem, dus is het niet meer dan logisch dat er ook een balans is die je immuunsysteem in de war brengt. Heel wat aandoeningen zoals allergie, depressie, chronische vermoeidheid en zelfs ADHD zouden sterk beïnvloed worden door de darmflora.

Je dikke darm is ook het reservoir voor vitamine B, vitamine K en Tryptofaan, een essentieel aminozuur. Essentieel betekent dat we het uit onze voeding halen en niet zelf kunnen aanmaken. Tryptofaan is ook een bouwsteen voor serotonine en eiwitten. Serotonine heeft een directe invloed op je stemming, je zelfvertrouwen, je slaap, je seksuele activiteit en je eetlust.

Artikelen in deze rubriek

 • Methanobrevibacter smithii

  4 december 2015, door wim

  Methanobrevibacter smithii is de meest voorkomende archaeon of "oerbacterie" in onze darmen. Ze speelt een belangrijke rol bij de vertering van polysacchariden doordat ze de methaan geproduceerd door andere bacteriën verwerkt. Dit noemt men een "methanogeen".
  Methanobrevibacter smithii is één van de vier darmbacteriën die gerelateerd worden met obesitas, samen met Bifidobacterium animalis, Lactobacillus reuteri en Escherichia coli.
  Op zich is dit organisme nodig voor de werking van je (...)

 • Bacteroides vulgatus

  30 november 2015, door wim

  Bacteroides vulgatus is een onbeweeglijke, anaërobe, gram-negatieve bacterie die het best groeit bij 37 °C.
  Bacteroides vulgatus, B. uniformis en B. thetaiotaomicron zijn drie van de meest voorkomende darmbacteriën. Daarnaast maakt ook Bacteroides ovatus deel van deze groep uit.
  De aanwezigheid van Bacteroides vulgatus zou kunnen beschermen tegen door Escherichia coli veroorzaakte (...)

 • Bacteroides fragilis

  29 november 2015, door wim

  Bacteroides fragilis is een anaërobe, Gram-negatieve, staafvormige darmbacterie. Alhoewel ze bij iedereen aanwezig is in de darmen, kan ze infecties veroorzaken als ze bv. in de bloedstroom terechtkomt. Ze maakt maar 0,5 % van de bacteriën in onze stoelgang uit, maar dat belet ze niet verantwoordelijk te zijn voor 90 % van de buikvliesontstekingen. Sommige gevaarlijke stammen van deze bacterie kunnen darmontsteking veroorzaken. Hierdoor wordt de bacterie ook gelinkt aan darmkanker. (...)

 • Bacteroides thetaiotaomicron

  27 oktober 2015, door wim

  Bacteroides thetaiotaomicron, Bacteroides vulgatus en B. uniformis zijn drie van de meest voorkomende darmbacteriën. Bacteroides thetaiotaomicron, is een Gram-negatieve anaërobe bacterie die vooral bij de mens voorkomt. Ze komt bv. niet voor bij runderen, paarden, varkens, kippen ganzen en kalkoenen, maar dan weer wel bij 16% van de honden.
  Bacteroides thetaiotaomicron produceert enzymen die ons toelaten planten te verteren, meer bepaald de polysacchariden die in alle planten voorkomen. (...)

 • Bacteroides uniformis

  27 september 2015, door wim

  Bacteroides uniformis, B. vulgatus en B. thetaiotaomicron zijn drie van de meest voorkomende darmbacteriën. Het is een lid van de B. fragilis groep, die ook nog Bacteroides ovatus omvat, naast de drie eerder genoemde bacteroïden.
  Bacteroides uniformis verbetert het metabolisme en de immuunwerking van muizen die aan een door vet veroorzaakte obesitas lijden.

0 | 5 | 10