Homepagina > Ingrediënten > Vruchten > Fruit

Fruit

Laatste toevoeging : 4 augustus 2015.

Fruit is heel belangrijk, omdat het de voornaamste natuurlijke bron van suikers is. En natuurlijke suiker (fructose) hebben we nodig, in tegenstelling tot geraffineerde witte suiker die eigenlijk vergif is!

Bovendien is fruit ook nog een belangrijke bron van vitamines en is het erg lekker.

Het meeste fruit rijpt na de oogst nog min of meer na. Dat noemt men climacterische vruchten. Niet-climacterisch zijn aardbei, ananas, kers, citroen, vijg, druif en komkommer.

Wie zoekt naar bepaalde fruitbomen, kan altijd eens kijken bij Sanguisorba in Ranst (bij Antwerpen). Je kan er zowel voor zaden, planten als verse kruiden terecht. En daarnaast ook nog voor cursussen of bier. Ze maken sinds kort ook een tripel met look en groene kruiden.

Artikelen in deze rubriek

 • Chinese witte peer (Pyrus bretschneideri)

  4 augustus 2015, door wim

  De Chinese peer, tientsinpeer of yapeer komt uit het noorden van China. Het zijn, net als de verwante Nashi peer sappige peren met wit vruchtvlees, die, in tegenstelling tot Nashi, meer de vorm van onze gewone peer hebben. De peren zijn knapperig en smaken zoet.
  Er is nogal wat botanische verwarring over deze vrucht. Daar waar vroeger P. bretschneideri als een aparte soort aanzien werd, wordt ze nu beschouwd als een kruising van P. pyrifolia en P. ussuriensis, de Siberische peer. Recent (...)

 • Nashi peer, Aziatische peer, Japanse peer [Pyrus pyrifolia]

  4 augustus 2015, door wim

  De Aziatische peer komt voor in China, Taiwan, Japan, en Korea. De commerciële teelt is tamelijk recent. Pas sinds 25 jaar wordt deze vrucht op grote schaal gekweekt. Ze worden ook buiten Azië gekweekt, bv. in Australia, Nieuw Zealand, Californië en Cyprus. En zelfs hier zijn er al wat biologische fruitkwekers die nashi aanbieden.
  Vooral de culitvars P. × bretschneideri en P. ussuriensis leveren de typische Japanse "Nashi" peer. Een nashi ziet er helemaal niet uit als een peer, maar als een (...)

 • Trosbosbes, blauwe bes [Vaccinium corymbosum]

  29 juni 2015, door wim

  De Noord-Amerikaanse blauwe bes of trosbosbes is een plant uit de heidefamilie, nauw verwant met de bosbes. Het is een struik die tot drie meter groot wordt. Het blad van deze struik verkleurt in de herfst naar oranje, vuurrood of dieppaars. De bloesem is witcrème tot roze en verschijnt in de eerste helft van mei. De kleine bessen rijpen van juli tot half september.
  Doordat er nogal wat cultivars van zijn, worden deze bessen ook hier gekweekt en zijn ze op veel plaatsen ook verwilderd. (...)

 • Aardbeiguave [Psidium cattleianum]

  25 februari 2014, door wim

  De aardbeiguave is familie van de mirre en de guave (Psidium guajava). Het is een uit Zuid-Amerika afkomstige groenblijvende struik of boom die bloeit met geurige witte bloemen. De pruimachtige, tot 5 cm grote vruchten rijpen van groen naar donkerrood, paarsrood of zelden citroengeel (citroen guave of Psidium cattleianum var. lucidum). De schil is glad en glanzend. Het aromatische vruchtvlees is sappig, glazig witachtig, roodachtig of geelachtig van kleur en smaakt zoetzuur. De smaak doet (...)

 • Karonda bes [Carissa carandas]

  4 februari 2014, door wim

  Carissa carandas is een Indische bes die vooral als kruiderij gebruikt wordt. Hij groeit in Azië van nature in bergachtige gebieden zoals de Himalaya tot hoogtes van 1.800 m. Getuige hiervan is een sterk vertakt, taai wortelstelsel. Ze worden echter ook veel gebruikt om aan te planten als haag. Die is dan door de doorns zo goed als ondoordringbaar.
  Het rijpe fruit wordt opgelegd in zuurwaren, tot moes, jam, siroop en chutney verwerkt. De zoetere kunnen rauw gegeten worden, maar de dikke, (...)

0 | 5 | 10 | 15 | 20 | 25 | 30 | 35 | 40 | ... | 100