Homepagina > Ingrediënten > Vruchten > Paddenstoelen > Gekweekte paddenstoelen

Gekweekte paddenstoelen

Laatste toevoeging : 1 december 2015.

Paddenstoelen zijn een teelt met grote toekomst: een hectare gebruikt als weiland voor koeien levert jaarlijks 80 kg eiwit op, hetzelfde oppervlak aan visvijver 660 kg, en de eiwitproductie per hectare van een paddenstoelenkwekerij is 80.000 kg.

Bovendien kan een paddenstoel afvalstoffen zoals houtzaagsel omzetten in waardevolle eiwitten.

Artikelen in deze rubriek

 • Bamboe zwam [Phallus Indusiatus]

  1 december 2015, door wim

  Phallus indusiatus, of bamboe zwam, is een naaste verwant van Phallus impudicus, hier bekend als "stinkzwam". In China is het een culinair hoogstandje, dat ook in de Chinese traditionele geneeskunde gebruikt wordt sinds de 7de eeuw. Door de suggestieve vorm, wordt deze zwam wereldwijd als afrodisiacum aanzien. Er is minstens één studie die vond dat 6 van 16 vrouwelijke deelnemers aan de test, door de sterke geur spontane orgasmes kregen.
  Hij komt voor in Zuid-Azië, Afrika, Amerika en (...)

 • Tienduizend jaren zwam, mannentake [Ganoderma lucidum]

  7 februari 2012, door wim

  De tienduizend jaren zwam is een zwam met elfenbank vorm. Je wordt er misschien geen tienduizend jaar oud door, maar het is alleszins één van de oudste geneeskrachtige zwammen. Ze is zeker al meer dan 2.000 jaar in gebruik in de Chinese volksgeneeskunde en mogelijk zelfs veel langer, tot 4.000 jaar. In ’t Chinees heet ze "língzhī" (靈芝) en in ’t Japans "mannentake" of "reishi" (霊芝).
  Ze komen vooral voor in Oost-Azië, maar ook in de rest van de wereld in gematigd klimaat. Ze groeien op bomen, vooral op (...)

 • Hon-shimeji [Lyophyllum shimeji]

  28 oktober 2011, door wim

  Deze zwam, die populair is in Japan onder de naam "シメジ, 占地", is zeer moeilijk te kweken. Hij is dan ook duur. Alleen Matsutake is nog duurder. Een beetje vreemd gevolg daarvan is dat er enkele makkelijker te kweken soorten zijn die ook als "Shimeji" verkocht worden, terwijl ze niet eens verwant zijn qua smaak of biologisch en er ook niet op lijken. Soms maakt men het onderscheid, zoals met buna-shimeji en Hatake-shimeji, maar vaak ook niet.
  Ze komen niet alleen in Azië, maar ook in Noord-Europa (...)

 • Hatake-shimeji [Lyophyllum decastes]

  16 oktober 2011, door wim

  Lyophyllum decastes of Lyophyllum aggretatum wordt af en toe in de handel aangeboden. Er is in Nederland beperkte kweek, maar in China worden ze al op grotere schaal gekweekt, vooral voor de Japanse markt. In België heb ik ze nog niet te koop gezien. Hier wordt ze wel eens bruine bundelridderzwam genoemd, maar dat is niet erg correct, want ze is geen directe verwant van de bundelridderzwammen (Tricholoma gambosum en Lepista nuda, bv.).
  Het aroma is eerder zwak, de smaak aangenaam. In het (...)

 • Harde populierenboleet [Leccinum duriusculum]

  1 november 2010, door wim

  Deze zwam is de eerste boleet die op behoorlijke schaal gekweekt is. Tot nu toe was men het er over eens dat boleten niet gekweekt konden worden. Tot een paar jaar geleden de Nederlanders van boomkwekerij Tenax van Jan Dictus in Rijsbergen een andere aanpak probeerden: ze gingen de harde populierenboleet enten op de populieren die ze voor de overheid beheerden. En al snel bleek waarom het zo moeilijk was: vooral zieke bomen bleken vatbaar. Ondertussen was ook de universiteit geïnteresseerd (...)

0 | 5 | 10 | 15 | 20