Homepagina > Je bent wat je eet > Natuurlijke voedingscomponenten > Gifstoffen

Gifstoffen

Laatste toevoeging : 13 november 2009.

Niet alles in de natuur is gezond. Sommige dingen zijn ongezond, of ronduit giftig.

Artikelen in deze rubriek

 • Citrinine

  30 oktober 2007, door wim

  Citrinine is een mycotoxine dat geproduceerd wordt door schimmels uit het Penicillium, Monascus en Aspergillus genus. Het wordt vooral geproduceerd als er een tekort aan zuurstof is, meestal bij droge fermentatie. Het vergiftigt in de eerste plaats de nieren.
  De Monascus schimmel wordt gebruikt bij de productie van Ang-kak of "Rode rijst’. Het Aspergillus genus wordt gebuikt bij het fermenteren van soja-saus en miso. Penicillium kom je tegen bij kaas en natuurlijk bij het maken van het (...)

 • Ciguatoxine

  16 oktober 2007, door wim

  Ciguatera is een vergiftiging door een zeer zeldzame groep van toxines (ciguatoxines), meestal uit vis of schaaldieren. De toxines zijn in vet oplosbare polyethers, afkomstig uit algen. De molecule is zeer ongewoon: de totale lengte van de molecule is ongeveer drie millimeter. Doordat ze in extreem lage concentraties al erg giftig zijn, is het opsporen ervan zeer moeilijk.
  De algen produceren de toxines maar in een bepaald deel van het jaar. Daardoor is ophoping zeer onregelmatig (...)

 • Aflatoxine

  14 november 2005, door wim

  Mensen maken zich vaak zorgen over kleurstoffen en bewaarmiddelen in hun voeding. Natuurlijke gifstoffen komen echter ook voor. Gelukkig is onze voedselwetgeving tamelijk streng en wordt er veel gecontroleerd. Toch komen er wereldwijd nog steeds ongelukken met aflatoxines voor. Soms uit hongersnood, maar soms ook uit onwetendheid.
  Aflatoxine werd in 1960 ontdekt in Engeland tengevolge van de "Turkey Disease". De grote sterfte onder de kalkoenen werd veroorzaakt door met aflatoxine besmet (...)