Homepagina > Ingrediënten > Vruchten > Granen en zaden

Granen en zaden

Laatste toevoeging : 19 februari 2015.

Granen en zaden zijn erg belangrijke leveranciers van allerlei micro-nutriënten. Volle granen zijn bijna een compleet dieet, je hebt nauwelijks iets anders nodig om te overleven.

In Azië leefden massa’s mensen op een hongerdieet van een paar handvollen volle rijst per dag. Dat ging goed, totdat ze in het begin van de twintigste eeuw van de Engelsen de gewoonte overnamen witte rijst te eten. Pas enkele decennia later ontdekten de westerse dokters dat de Beri-beri epdimies die toen uitbraken, het gevolg waren van het eten van witte rijst. De meeste micro-nutriënten zitten immers in de schil van de rijstkorrel en Beri-beri is, net zoals scheurbuik, het gevolg van een voedingstekort.

Artikelen in deze rubriek

 • Zoete lupine boon [Lupinus spp]

  1 maart 2014, door wim

  De bonen van de Blauwe lupine, (Lupinus angustifolius), gele lupine (Lupinus luteus) en witte lupine (Lupinus albus) bestaan in een eetbare versie. De zaden van de eetbare versie zijn vrij van enkele giftige alkaloïdes. Je kan ze al aan de smaak herkennen: smaken ze bitter, is het veevoer of zaden van een plant die geteeld wordt als groen bemesting. Meestal zijn de bonen van de zoete planten ook kleiner. In de handel zijn de witte en de gele lupine het meest voorkomend.
  Oneetbare zaden (...)

 • Chia, Spaanse salie [Salvia hispanica]

  22 februari 2013, door wim

  Spaanse salie of Chia is een lipbloemige die afkomstig is uit centraal Amerika. Naast chia is er ook nog Salvia columbariae, een nauwe verwant die bekend staat als "gouden chia" in de handel. In tegenstelling tot gewone salie, dat een keukenkruid is, wordt Spaanse salie voornamelijk geteeld voor de zaadjes, alhoewel plaatselijk de blaadjes als kruiderij gebruikt worden.
  In 100 gram chiazaad zit 35 % van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) aan proteïne (15 g), 50 % van de ADH aan vet (...)

 • Kafferkoren [Sorghum bicolor]

  14 november 2012, door wim

  Sorghum bicolor is één van de talrijke sorghum soorten, oorspronkelijk afkomstig uit Noord-Afrika en van daar uit verspreid naar Indië, Indonesië en de rest van de wereld.
  Kafferkoren bevat meer eiwitten en vetten dan rijst: 11 % eiwitten voor kafferkoren, tegen 7 % voor rijst en meer dan 3 % vetten tegen minder dan 1 % voor rijst. Maar het bevat ook veel meer ijzer, fosfor, calcium en vitamine B1. Dat maakt dat dit graan een potentiële vervanger zou kunnen zijn voor o.a. rijst. En vermits het (...)

 • Mout

  19 februari 2010, door wim

  Mout is meestal gekiemde en gedroogde gerst. Wie denkt aan mout, denkt aan brouwen. Ongemalen mout is dan ook een grondstof voor bier, jenever en whisky.
  Gemalen wordt het moutpoeder, dat ook voor andere toepassingen dan brouwen gebruikt wordt. Moutpoeder bestaat in twee soorten: Diastatisch moutpoeder bevat enzymen die zetmeel omzetten in suikers. In deze vorm wordt het o.a. aan deeg voor brood toegevoegd. Nondiastatisch moutpoeder bevat geen enzymen en is puur een smaakstof.
  Mout kan (...)

 • Allanblackia zaden [Allanblackia stuhlmannii]

  25 augustus 2005, door wim

  nieuw in de voedingsindustrie

0 | 5 | 10 | 15 | 20