Homepagina > Recepten > Hoofdgerechten

Hoofdgerechten

Laatste toevoeging : 17 juni 2014.

Het hoofdgerecht is nog steeds het belangrijkste stuk van de maaltijd. Het is de enige schotel van een menu die geacht wordt vullend te zijn. Daarom heb je bij het kiezen van een hoofdgerecht alle vrijheid. Het is het voorgerecht en het nagerecht dat zal moeten aangepast worden aan de eigenschappen van het hoofdgerecht.

Artikels van deze rubriek

  • Florentijnse entrecôte

    10 november 2011, door wim

    Simpel én geniaal. Zoals het hoort in de Italiaanse keuken.
    Ingrediënten
    een hele entrecôte van 3 tot 4 cm dikte
    enkele takjes verse rozemarijn
    enkele teentjes look
    een bosje rucola
    parmezaan in schilfers
    olijfolie
    aardappelen of rijst
    versgemalen zwarte peper en zout naar smaak
    Voorbereiding
    Rits de rozemarijn blaadjes van de takjes en kneus ze. Pel de knoflook en plet hem. Giet een royale scheut olijfolie over de steak. Voeg de rozemarijn en de knoflook toe. Masseer nu (...)

  • Zatte koekoek van de bomma

    24 oktober 2011, door wim

    Dit oude recept uit de streek van Heist-op-den-Berg leent zich het best voor een Mechelse koekoek, maar kan ook met een struise hoevekip.
    Ingrediënten
    1 Mechelse koekoek
    20 zilveruitjes
    250 g erwtjes
    250 g woteltjes
    1 glas jenever
    1 flesje Duvel (33 cl)
    60 g boter
    peper en zout naar smaak
    Voorbereiding
    Pel de zilveruitjes. Maak de worteltjes schoon en snij ze in kleine dobbelsteentjes. Verdeel de kip in stukken, kruid ze met flink peper en zout en zet ze een nacht in de (...)

  • Fazant met kastanjes

    19 oktober 2011, door wim

    Dit is een eenvoudig maar heerlijk recept uit de Ardennen. Ingrediënten
    2 fazanten
    750 g kastanjes
    200 g boter
    1 flesje trappistenbier Orval
    versgemalen zwarte peper en zout naar smaak Voorbereiding
    Snij de kastanjes in en laat ze 10 minuten koken. Giet ze af en pel ze zorgvuldig. Bestrooi de schoongemaakte fazanten binnen en buiten met peper en zout. Laat een paar uur rusten in de koelkast. Bereiding
    Braad de fazanten aan alle kanten mooi bruin aan in de helft van de boter op (...)

  • Koninklijke biefstuk

    1 augustus 2010, door wim

    Dit is een eenvoudige steak met waarlijk royale aspiratie. Er past dan ook een uitstekende, gecorseerde rode wijn bij.
    Ingrediënten
    2 mooie dikke tournedos of filet pure, 2 vingers dik
    50 g champignons
    30 g emmental, geraspt
    30 g kreeftenvlees
    1 soeplepel bieslook
    20 cl melk
    een scheut goede droge witte wijn
    bloem
    versgemalen zwarte peper en zout naar smaak
    Voorbereiding
    Maak de champignons schoon en hak ze fijn. Snij de bieslook fijn. Droog en zout de biefstuk. (...)

  • Varkenswangen met trappist

    29 april 2010, door wim

    Varkenswangen worden net als andere kaakdelen van dieren beschouwd als het allerlekkerste. Dit is een oude Vlaamse bereiding voor varkensvlees die er prima bij past.
    Ingrediënten
    1 kg varkenswangen
    1 sjalot
    1 teentje look
    laurier
    1 flesje Westmalle Trappist Dubbel
    100 ml bruine fond
    tijm
    perensiroop
    versgemalen peper en zout naar smaak
    Voorbereiding
    Pel en snipper de look en de sjalot. Verwarm de oven voor op 120°C.
    Bereiding
    Laat de varkenswangen in een pan met dikke (...)

0 | 5 | 10 | 15 | 20 | 25 | 30 | 35 | 40 | ... | 55