Homepagina > Je bent wat je eet > Voedingsadditieven > Structuurverbeteraars > Klaringsmiddelen

Klaringsmiddelen

Laatste toevoeging : 31 maart 2004.

Klaringsmiddelen dienen om het afscheiden van allerlei residuën te bevorderen. Dat gaat van het bezinken van wijn of bier, tot het afschuimen van soep. Daarnaast zijn er ook stoffen die toegevoegd worden aan producten in glas of blik om het blikvocht helder te houden.

Er zijn er talloze zeer branche-specifieke in omloop, maar daar is weinig info van beschikbaar. In principe worden ze ook verwijderd met het residu of het blikvocht en zouden ze niet in onze voeding terechtkomen. Het gaat meestal ook om stoffen die niet of heel weinig door ons lichaam opgenomen worden.

Artikels van deze rubriek

  • E520 aluminiumsulfaat

    31 maart 2004, door wim

    Natuurlijk voedingsadditief, gewonnen uit een natuurlijk zout.
    Wordt gebruikt om eiwitten neer te slaan, o.a. bij de bierbereiding. Tijdens de bereiding van blikgroenten helpt het de structuur te verstevigen.
    Je vindt het in bier, eiwit, zoetzure producten, cosmetica (in deodorant als antibacterieel middel).
    Aluminium kan de opname van B-vitamines remmen. Het kan in hoge concentraties de leverfunctie nadelig beïnvloeden, maar deze waarden worden gelukkig nooit gehaald bij gebruik van E520 (...)