Homepagina > Je bent wat je eet > Voedingsadditieven > Structuurverbeteraars > Kleurstoffen

Kleurstoffen

Laatste toevoeging : 31 maart 2004.

Kleurstoffen zijn zeer belangrijk voor de industrie. De consument koopt in de allereerste plaats met de ogen. Of dat nu bij de slager of in de supermarkt is. Vermits de basisingrediënten waar de industrie mee werkt maar al te vaak flets zijn, is een goede, consequente kleur belangrijk.

Maar ook in de meeste traditionele keukens worden allerlei natuurlijke kleurstoffen gebruikt. In Azië wordt vaak bladgoud of zilver gebruikt om schotels te versieren. En geelwortel, chlorophyl en caramel kennen we allemaal als natuurlijke kleurstoffen.

Artikels van deze rubriek

  • E150d Sulfietammonia karamel

    31 maart 2004, door wim

    Complex mengsel van bruine kleurstoffen, oplosbaar in water, gevormd door het droog verhitten van suiker in aanwezigheid van ammonia en sulfiet.
    Komt in heel veel producten voor.
    Acceptabele dagelijkse inname (ADI): Tot 200 mg/kg lichaamsgewicht.
    Vooral darmklachten worden gemeld bij hoge inname. Echter, karamel is een zeer complex mengsel en de toxicologische evaluaties zijn nog niet geheel (...)

  • E102 tatrazine

    31 maart 2004, door wim

    Tatrazine is een synthetische gele tot oranje kleurstof die vroeger veel gebruikt werd in de voedingsindustrie. Nu vind je ze nog wel eens in sauzen zoals pickles.
    Deze kleurstof wordt gelinkt aan astma, allergie en zelfs ADHD. Gezien het feit dat ze echter nog maar weinig gebruikt wordt, is het de vraag waar deze info vandaan komt.

  • E104 chinoline geel

    31 maart 2004, door wim

    E104 is een synthetische groengele non-azokleurstof die vooral in snoep gebruikt wordt. Ze is zeer goed oplosbaar in water.
    Chinoline wordt in zeer veel produkten toegepast.
    Acceptabele dagelijkse inname (ADI): Tot 10 mg/kg lichaamsgewicht.
    Er zijn geen bijwerkingen bekend in de gebruikte concentraties in voeding. E104 is echter wel bekend als een histamine vrijmaker en veroorzaakt dus bij sommigen reacties zoals netelroos of (...)

  • E110 zonnegeel

    31 maart 2004, door wim

    E110 is een synthetische gele azokleurstof die zeer goed oplosbaar is in water.
    Je vindt ze veel in snoep, maar ook in veel margarines. Je kan ze eigenlijk overal tegenkomen waar de mooie gele kleur van pas komt.
    Acceptabele dagelijkse inname (ADI): Tot 2.5 mg/kg lichaamsgewicht.
    Het is een kleurstof met een kwalijke reputatie; zo zou ze ADHD veroorzaken in combinatie met benzoaten en astma en allergische reacties veroorzaken. Het versterkt reacties bij mensen die intolerant zijn tegen (...)

  • E120 karmijnzuur

    31 maart 2004, door wim

    Natuurlijke rode kleurstof, gemaakt van schildluizen van de Coccus cacti soort. Er is ook een variant die door genetisch gemanipuleerde bacteriën geproduceerd wordt. Deze kleurstof is zeer goed oplosbaar in water.
    Het wordt vooral in snoep, ijs, limonades, yoghurtdrinks en vruchtennectars gebruikt.
    E120I Karmijn, is de pure kleurstof
    E120II Cochenille of karmijnzuur is het ruwe extract
    Acceptabele dagelijkse inname (ADI): Tot 5 mg/kg lichaamsgewicht.
    Een effect op hyperactiviteit bij (...)

0 | 5 | 10 | 15 | 20 | 25 | 30 | 35 | 40