Homepagina > Ingrediënten > Groenten > Knollen

Knollen

Laatste toevoeging : 19 november 2011.

De meeste knollen zijn een bron van mineralen, eiwitten (zetmeel) en vitaminen en zijn een belangrijk fundament van een gezond dieet.

Artikelen in deze rubriek

 • Koolraap, knolraap, rutabaga [Brassica napobrassica]

  19 november 2011, door wim

  Koolraap is waarschijnlijk één van de talloze kruisingen van kool (Brassica oleracea) met een andere, wilde variant. Het verwarrende is dat knolraap ook koolraap genoemd wordt en omgekeerd. Koolraap is de wortel van deze plant. Het jonge blad wordt ook gegeten en snijmoes of snijkool genoemd. Kool is dan ook een ware nachtmerrie voor de botanicus. Het aantal kruisingen is niet te tellen.
  In de commerciële teelt worden ook nog eens andere soorten verkocht als snijmoes, nl. splijtkool en (...)

 • Aardpeer [Helianthus tuberosus]

  4 mei 2004, door wim

  Aardpeer is oorspronkelijk uit Noord-Amerika afkomstig en werd hier in de zeventiende eeuw ingevoerd. Hij vormt hier geen zaden, vermeerderd worden ze via de kleine wortelknollen. De aardpeer wordt ook wel eens topinamboer genoemd en smaakt een beetje naar artisjok.
  Aardpeer is van oktober tot maart vrij regelmatig in de handel te vinden.
  Schillen en koken zoals aardappelen. In soepen, stoofgerechten en gratins. Kan ook rauw in slaatjes. Je kan ze ook bakken of pureren.
  Vermits ze rijk (...)

 • Taro [Colocasia esculenta]

  4 mei 2004, door wim

  Taro is in de handel niet makkelijk te vinden. Het is een grote melige knol. Droog vruchtvlees dat qua smaak aan bataat doet denken. Kleur romig wit tot roze. Dik schillen en handschoenen dragen. Rauw oneetbaar! Koken of bakken.

 • Bataat, zoete aardappel [Ipomoea batatas]

  4 mei 2004, door wim

  In de handel kom je allicht bataat veel meer tegen dan de "andere" varianten. Maar bataat kan verward worden met de echte yam, want deze heeft net dezelfde rode kleur en ook een zoete smaak. En dan is er nog de Nieuw-Zeelandse kumara, die weliswaar veel minder voorkomt, maar er weeral sterk op lijkt. Bataat is aan de uiteinden echter niet zo puntig als de yam. De oca en de kumara is hier quasi onvindbaar in de handel.
  Koken zoals aardappelen. Niet in de koelkast bewaren, maar op een koele, (...)

 • Aardappel [Solanum tuberosum]

  4 mei 2004, door wim

  Er bestaan vele soorten aardappelen, maar de bintjes zijn zeker de bekendste. Bintjes zijn gemiddeld goede kookaardappelen die redelijk bloemig zijn. Jarenlang at men in Vlaanderen vooral bintjes, maar gelukkig zijn er al redelijk wat alternatieven in de groentenhandel te vinden. Aardappelen horen koel en luchtig, bij minder dan tien graden celsius opgeslagen te worden.
  Aardappelen zijn giftig en alleen de knollen zelf zijn eetbaar, eens ze gekookt zijn. De giftigheid komt van het solanine (...)

0 | 5