Homepagina > Ingrediënten > Groenten > Kool

Kool

Laatste toevoeging : 13 november 2009.

Veel mensen eten niet zo graag kool. Misschien komt dat door de uitgesproken smaak, maar misschien ook doordat dat veel koolsoorten nogal gasverwekkend zijn. Goed bereid, dus eerst geblancheerd en dan pas gestoofd, hoeft dat echter niet zo te zijn.

Vrijwel alle delen van deze plant kunnen worden gegeten:

- wortels (koolraap, knolraap)
- stengels (koolrabi)
- bladeren (witte kool, rode kool)
- okselknoppen (spruitjes)
- bloemen (bloemkool, broccoli)
- zaden (koolzaad, raapzaad)

Bovendien zijn koolsoorten erg rijk aan mineralen, vitaminen en micro-nutriënten.

Voor de plantkundige is kool een ware ramp. Het aantal variëteiten is niet te tellen. De meeste koolsoorten horen bij de plant Brassica oleracea, maar sommige bij Brassica rapa en weer andere worden als aparte soort aanzien.

Brassica oleracea

- Rode kool, wiite kool, bloemkool, spruitjes Brassica oleracea var. Capitata
- Broccoli Brassica oleracea var. Botrytis
- Koolrabi Brassica oleracea var. Gongyloïdes
- Russische bladkool Brassica oleracea var. Sabellica
- Splijtkool, eeuwig moes Brassica oleracea var. Acephala
- Bimi™ Brassica oleracea var. Sakata

Andere Brassicaceae

- Koolraap, knolraap, rutabaga, Brassica napobrassica
- Paksoi, Chinese kool, Brassica rapa var. Chinensis
- Chinese stengelkool, kailan, Brassica rapa var. Alboglabra
- Amsoi, Mung choi, Eedjo, Indische bruine mosterd, mosterdkool, Brassica juncea

Artikels van deze rubriek

0 | 5 | 10