Homepagina > Ingrediënten > Kruiden

Kruiden

Laatste toevoeging : 11 februari.

Zonder kruiden en specerijen zou onze keuken veel saaier zijn. Sommige bereidingen zouden zonder meer onmogelijk zijn. Een Béarnaisesaus zonder dragon kan gewoon niet!

Maar ook onze gezondheid zou er vermoedelijk zwaar onder lijden. Vele kruiden bevatten sporenelementen die je gewoon nergens anders aantreft. Uien, look en gember vormen mee de fundamenten van de keuken, maar ook van onze gezondheid.

De mensheid gebruikt al heel lang kruiden, zowel als voedsel, als kruiderij, maar ook als medicijn. Het oudste gekende medicinale kruidenboek komt uit Assyrië en dateert van 6000 voor Christus. Het bevat 250 geneeskundige planten, waaronder zoethout, papaver en amandel.

Hippocrates, dikwijls beschouwd als de oervader van de moderne geneeskunde, beschreef 400 planten, waarvan meer dan de helft nog steeds in gebruik is als geneeskrachtig kruid. En Pedanius Dioscorides, een Romeinse geneesheer, beschreef aan het einde van de eerste eeuw zo’n 500 planten in materia medica, waardoor hij kan beschouwd worden als de oervader van de moderne farmacologie.

Eén ding is zeker; vroeger was er niet één kruid te vinden dat niet voor meerdere ziektes en kwalen kon helpen. De moderne farmacologie tracht steeds weer het actieve bestanddeel te isoleren, terwijl de werking berust op een complexe werking van de vele stoffen die een plant bevat.

Het is dan ook geen wonder dat de moderne geneesmiddelen soms meer op een tijdelijk lapmiddel lijken dan op een remedie. Antibiotica, voor het eerst gewonnen uit de Penicillium schimmel, zijn ondertussen hun status van wondermiddel al kwijt. Steeds meer bacteriën zijn blijvend resistent en het ziet er niet naar uit dat men nog nieuwe antibiotica kan verzinnen. Het is zelfs zo erg, dat de meeste pharmaceutische multinationals geen research meer doen naar antibiotica, omdat zij maar al te goed beseffen hoe hopeloos de situatie is.

Ondertussen verliezen we almaar meer van deze kennis, ook omdat de planten niet meer aangeplant worden en in de natuur met uitsterven bedreigd zijn. Dat is noch voor onze smaak, noch voor onze gezondheid interessant!