Homepagina > Ingrediënten > Kruiden > Kruidenmengsels en sauzen

Kruidenmengsels en sauzen

Laatste toevoeging : 8 maart 2016.

Het aantal kruidenmengsels en sausjes is enorm. Hier worden alleen de belangrijkste gerubriceerd. Echt exotische zijn vaak heel moeilijk te vinden en er is nogal wat slechte kwaliteit. Zelf doen is dan de boodschap, maar daarvoor moet je een idee hebben van de samenstelling, of beter nog, een recept. Maar sommige recepten zijn geheim. Tabasco, bv.

Artikels van deze rubriek

  • Sriracha hot sauce

    9 maart 2016, door wim

    "Sriracha hot sauce" of "ซอสศรีราชา" is een dipsaus uit Thailand en wordt veel geserveerd bij "phở", noedels, of bij loempia (chả giò), maar ze wordt ook in de keuken gebruikt.
    Volgens de legende zou deze saus uitgevonden zijn rond 1930 door Thanom Chakkapak in Si Racha, Thailand, maar daar is geen enkele zekerheid over.
    Huy Fong Foods, de Amerikaanse fabrikant van deze saus, heeft er een zeer ongewoon imperium rond gebouwd. Doordat er een haan op het flesje staat, noemen vele Amerikanen het "rooster (...)

  • Glühwein kruiden

    4 november 2011, door wim

    Glühwein kruiden zie je als mengeling vaak aangeboden in de specerijen handel. Soms is de kwaliteit eerder belabberd omdat ze oud zijn, maar ook wel omdat sommige kruiden op mekaar inwerken.
    Daarom een poging om te ontrafelen wat er precies inzit. Natuurlijk kan de samenstelling variëren en je moet dit recept dan ook eerder als leidraad nemen waarmee je naar hartelust zelf kan gaan experimenteren.
    Ingrediënten
    vers geraspte schil van één citroen
    vers geraspte schil van één sinaasappel (...)

  • Wasabi Vinaigrette

    10 januari 2010, door wim

    Dit is een forse, pikante vinaigrette of mayonaise die uitstekend past bij gegrilde vismoten zoals tonijn.
    Meng een paar soeplepels water met wasabi pasta. Voeg een soeplepel geraspte gember, een klein teentje geperste look, een scheutje limoen- of citroensap en een scheut ciderazijn toe. Meng goed. Kruid met peper en zout.
    Giet het mengsel in de blender. Zet de blender op de hoogste snelheid en druppel langzaam evenveel goede olijfolie (...)

  • Chamoy saus

    26 juni 2009, door wim

    Chamoy is een Mexicaanse saus op basis van opgelegd fruit. Ze kan evengoed lopend als schepbaar dik, zout, pikant of zoet zijn. Je kan ze vergelijken met de toepassing van umeboshi pruimen in Japan of ketchup in de USA. De dikkere variant met vruchtvlees lijkt dan weer wat op chutney en wordt meestal in gewone glazen bokaaltjes aangeboden. Je kan ze evengoed bij een chili con carne als bij een barbecue serveren. Zelfs met desserts kan ze combineerbaar zijn.
    Eerst worden de vruchten droog (...)

  • Bongo tchobi, bongo tjobi, mbongo ntchobi

    11 maart 2009, door wim

    Bongo tjobi is een kruidenmengsel van de Bassa-stam uit Midden-Kameroen. Je kan het in Brussel, in de Afrikaanse wijk, de Matongé wijk (tussen de Elsense Steenweg en de Louizalaan) wel vinden. Ook in Antwerpen, in de Statiestraat en in de Chinese wijk vind je Afrikaanse winkeltjes die het verkopen. Een zakje van 100 g kost ongeveer vier euro. Koop meteen de voor de saus nodige djangsang noten ook maar even, want ook die vind je alleen in Afrikaanse winkels.
    Dit mengsel bestaat uit: (...)

0 | 5 | 10 | 15 | 20 | 25 | 30 | 35 | 40 | 45