Homepagina > Ingrediënten > Vruchten > Noten

Noten

Laatste toevoeging : 1 augustus 2012.

Plantkundig gezien is alleen de hazelnoot een echte noot. Hier houden we meer de algemene, culinaire indeling aan.

Veel te weinig mensen eten regelmatig noten. Dat is heel jammer, want ze bevatten dikwijls essentiële oliën en andere spore elementen. Ze zijn ook gewoon heel lekker, zowel op een slaatje, als in een pasta als broodbeleg. Choco en pindakaas zijn twee voorbeelden van een notenpasta die veel mensen wel lekker vinden.

Artikelen in deze rubriek

 • Bambara pinda [Vigna subterranea]

  1 augustus 2012, door wim

  Vigna subterranea of Voandzeia subterranea is, net als de gewone pinda een ondergronds groeiende peulvrucht, afkomstig uit West Afrika. De plant neemt genoegen met een arme bodem en is goed bestand tegen droogte. De vruchten zijn voedingsrijk en vormen een belangrijke bijdrage aan het dieet van de Afrikaan. Doordat deze plant stikstof uit de lucht bindt, verrijkt hij de bodem.
  In ’t Engels heet hij "Bambara groundnut" en de Fransen noemen deze vrucht "pois de terre" of "aarderwt".
  Gebruik (...)

 • Ginkgonoten [Ginkgo biloba]

  10 november 2011, door wim

  Ginkgo biloba wordt ook wel Chinese tempelboom genoemd. Eén reden daarvoor is dat ze in thuisland China beschouwd worden als heilige bomen en veel aangeplant bij tempels. Een andere reden is dat men lang gedacht heeft dat deze boom in ’t wild niet groeide. De laatste tijd is deze lage boom echter aan een opmars toe, vooral door de supplementen industrie, die uit de Chinese volksgeneeskunde geleerd heeft dat er nogal wat geneeskundige eigenschappen schuilgaan in deze boom.
  Er staan een klein (...)

 • Koningsnoot [Carya laciniosa]

  6 augustus 2011, door wim

  De koningsnoot of gladbladige bitternoot is familie van de okkernoot en de pecannoot (Carya pecan). De boom, die tot 30 m hoog wordt, is inheems in Noord Amerika, maar hier zie je hem maar zelden in een tuin of park. Naast de Amerikaanse zijn er ook twee Aziatische soorten. Hij wordt in de USA ook nauwelijks commercieel aangeplant en dan meestal nog voor het hout en niet voor de noten.
  De noten smaken zoet en zijn lekker maar zeer hard. De pel is net als bij de okkernoot bitter. En dat is (...)

 • Djangsang noten [Ricinodendron heudelotii]

  17 februari 2009, door wim

  Djangsang of njansang noten komen uit West Afrika. Men vindt deze snelgroeiende bomen vooral in het wat vochtigere deel van het tropisch woud, van Guinée tot Angola en tot Oeganda in het Oosten. Ze worden tot 50 m hoog, alhoewel ze niet altijd die hoogte bereiken. Eén van de redenen daarvoor is de gevoeligheid voor termieten. Het hout is zeer licht en wordt wel eens als vervanger voor Balsa hout gebruikt. Er worden ook uitzonderlijk goed klinkende trommels en andere instrumenten van gemaakt. (...)

 • Nangai noot, Java amandel [Canarium indicum]

  22 april 2006, door wim

  Deze noot is afkomstig uit Micronesië, Azië en Afrika. Er is wereldwijd niet veel handel in en bovendien is ze tot nu toe niet toegelaten voor voeding in de EU. Dat is voornamelijk omdat er nog andere Canarium soorten aangeboden worden en ook omdat ze nogal allergeen schijnen te zijn. Plaatselijk worden ze al duizenden jaren gegeten. In ’t Moluks heet ze kenarinoot. En in Nederland kan je ze dan ook in Molukse toko’s vinden.
  Momenteel wordt geprobeerd de reeds aanwezige produktie op te drijven (...)

0 | 5 | 10 | 15 | 20