Homepagina > Ingrediënten > Vetstoffen > Olie

Olie

Laatste toevoeging : 17 maart 2014.

Olie dient om te bakken en te braden, maar nog belangrijker, ook om vinaigrettes mee te maken. De smaken van de verschillende oliesoorten variëren enorm, maar ook de eigenschappen. Sommige olie, zoals olijfolie, is zeer gezond, andere olie, zoals ricinusolie is zeer ongezond.

Artikels van deze rubriek

  • Babassu olie [Attalea spp]

    17 maart 2014, door wim

    De Zuid-Amerikaanse Attalea palm is een zeer oude, maar moeilijke familie. Moeilijk omdat ze in de loop der jaren door botanisten in vier of vijf andere groepen ingedeeld werden, om, na een recente fylogenie toch weer alles in één familie onder te brengen. De meeste botanisten zien tussen 29 en 67 soorten, maar het kunnen er net zo goed honderd zijn. In de verschillende botanische collecties zijn 101 exemplaren, maar geen enkele is compleet.
    Babassu is een traag groeiende, groenblijvende (...)

  • Appelpittenolie

    11 maart 2014, door wim

    Een culinaire nieuwigheid was appelpittenolie, aangekondigd op Anuga in Keulen in 2011. Verder is er nooit niks meer van vernomen.
    Appelpittenolie zou rijk zijn aan vitamine E en essentiële vetzuren, volgens de cosmetica industrie. Ze raden het dan ook aan:
    om agressieve invloeden van buitenaf te bestrijden
    voor modelages op basis van appelpittenolie
    De vraag is waar deze mythische appelpitolie vandaan komt? Niemand nergens schijnt dat te produceren en buiten de wilde claims van de (...)

  • Braziliaanse melkpalm [Jessenia bataua]

    28 februari 2014, door wim

    Deze Zuidamerikaanse (Brazilië, Bolivia, Panama, Colombia en Venezuela) palm wordt vooral onderzocht omdat de noten een goede bron van olie vormen. Hij groeit in het vochtige regenwoud, van aan de kust tot een hoogte van 1.000 meter. Hij wordt tot 20 meter hoog bij een dikte van 30 tot 40 cm. Het is dan ook één van de bomen die schaduw brengen aan de rand van het woud.
    Elke boom produceert twee grote trossen noten of zo’n 30 kg noten per twee jaar waaruit ongeveer 2 liter olie kan gewonnen (...)

  • Camellia olie [Camellia furfuracea]

    29 januari 2014, door wim

    Camellia furfuracea is een verwant van thee, Camellia sinensis. Het is een kleine boom of struik, die meestal zo’n drie meter, maar in ’t wild wel tot acht meter hoog wordt en hij is afkomstig uit China, Vietnam en Laos.
    Van de bladeren van deze plant wordt ook wel thee gemaakt, maar hij is vooral in trek vanwege de olie die uit de zaden gewonnen wordt. Deze olie is een beetje zoetig en wordt in Azië eigenlijk vooral als smaakmaker gebruikt, net als sesamolie. De olie bevat zo’n 50 tot 85 % (...)

  • Katoenzaadolie

    2 juli 2013, door wim

    Katoenzaadolie wordt, net als de bloem gewonnen uit katoenzaad en bevat veel tocoferol. Het is een gezonde, vrij dure olie die een verbrandingspunt van ongeveer 210°C heeft. Ze wordt gewonnen uit de zaden van enkele leden van het Gossypium genus, waartoe ook de katoen behoord die de vezels voor kleding levert. Daarnaast worden deze zaden ook veel als veevoer gebruikt. Katoen is economisch zeer belangrijk in veel Afrikaanse landen, Zuid-Amerika en Azië.
    De soorten die vooral gebruikt worden (...)

0 | 5 | 10 | 15 | 20 | 25 | 30 | 35