Homepagina > Je bent wat je eet > Voedingsadditieven > Oplosmiddelen

Oplosmiddelen

Laatste toevoeging : 31 maart 2004.

Oplosmiddelen zijn dragers voor andere stoffen, zoals kleurstoffen, aroma’s of heel wat andere voedingsadditieven.

Vaak zijn het onschuldige, zoals azijn of wonderolie. Sommige zijn echter heel wat duisterder en ze zijn allemaal potentieel gevaarlijk, want zowat alle biologische processen in je lichaam hangen van organische oplosmiddelen af.

Artikels van deze rubriek

  • E1505 triëthylcitraat

    31 maart 2004, door wim

    Synthetisch voedingsadditief dat alleen in gedroogd eiwit mag gebruikt worden als oplosmiddel voor aroma’s. Het wordt door je lichaam omgezet in alcohol

  • E1518 glyceryltriacetaat

    31 maart 2004, door wim

    Synthetisch voedinsadditief, gemaakt van glycerol en azijnzuur. Mag alleen in kauwgom gebruikt worden als oplosmiddel voor aroma’s. Wordt ook triacetylglycerol genoemd.
    Het wordt ook als fungicide in de landbouw gebruikt.

  • E1520 propyleenglycol

    31 maart 2004, door wim

    Synthetisch oplosmiddel voor anti-oxydanten en stabilisator die water vasthoudt. Het is ook een veelvoorkomend bestanddeel in veevoer voor melkkoeien. Het wordt gesynthetiseerd uit propyleen en carbonaat.
    Propyleenglycol of methylethyleenglycol wordt ook veel in cosmetica en zalfjes gebruikt. het is echter enigszins uitdrogend voor de huid en bovendien een gekend zwak allergeen. In producten van betere kwaliteit wordt dan ook meestal het veel duurdere butyleenglycol verwerkt. Mensen die (...)

  • E1502 butaan-1,3-diol

    31 maart 2004, door wim

    Oplosmiddel voor aroma’s.
    Voornamelijk in gebruik voor het aromatiseren van pijptabak.
    ADI: 4 mg/kg lichaamsgewicht.

  • E1504 ethylacetaat

    31 maart 2004, door wim

    Oplosmiddel voor aroma’s dat van nature in veel fruitsoorten voorkomt. Het wordt synthetisch gemaakt van azijnzuur.
    Het zit in veel producten met een fruitsmaak, van snoep tot yoghurt drinks.
    ADI: tot 6 mg/kg lichaamsgewicht.

0 | 5