Homepagina > Ingrediënten > Groenten > Peulvruchten

Peulvruchten

Laatste toevoeging : 22 januari 2014.

Peulvruchten bevatten veel eiwitten in de vorm van hoogwaardig zetmeel, maar ook vitamine B en vitamine D. Ze bevatten ook een enzym, urease.

Artikelen in deze rubriek

 • Struikerwt [Cajanus cajan]

  22 januari 2014, door wim

  Gele dal of Struikerwt is een bonensoort die recent goedgekeurd werd voor voeding door de commissie van de EU. Deze boon is al meer dan 3.500 jaar als voeding in gebruik en komt uit Oost-India, meer bepaald uit de provincie Orissa. Vanuit India kwam deze dal naar Afrika. Als je ze hier in de handel tegenkomt zien ze er meestal uit als pakjes met gele spliterwten.
  Het was in Afrika dat de koloniale blanken deze boon leerden kennen en ’m de "Kongo boon" noemden. Samen met de Afrikanen die (...)

 • Koelieboon [Lablab purpureus]

  9 februari 2013, door wim

  Deze ongewone paarse boon wordt ook als sierplant gekweekt voor de fraaie bloemen en fel paarse peulen. Ze is nog maar vrij recent goedgekeurd door de EU voor voeding, maar in Afrika en Azië wordt ze al eeuwen gegeten. Op basis van genetisch onderzoek blijkt dat de plant uit Afrika komt. Het is een echte tropische plant die niet bestand is tegen vorst. In het wild bereikt deze eenjarige plant makkelijk hoogtes tot 10 meter.
  Zoals de meeste bonen soorten, is het een klimplant. Ook de (...)

 • Pronkboon, Roomse boon [Phaseolus coccineus]

  15 oktober 2012, door wim

  De pronkboon (Phaseolus coccineus), is een bijna vergeten vlinderbloemige uit de berggebieden van Centraal-Amerika en Mexico. Ze wijkt plantkundig nogal af van de andere bonen soorten. Zo blijven bv. de kiemlobben van de pronkboon onder de grond en komt er kruisbestuiving voor.
  De plant zou afstammen van de Phaseolus formosus, een wilde bonen soort. Ze werd vroeger ook aangeplant als gewasbescherming voor gewone bonen omdat ze veel beter tegen wind kan. De bonen hebben de meest gevarieerde (...)

 • Adzuki boon [Vigna angularis]

  3 juni 2007, door wim

  Aziatische boontjes die ook wel Phaseolus angularis genoemd worden, maar dat is eigenlijk fout, want ze horen wel degelijk bij het Vigna geslacht. Het is een éénjarige, tot een meter hoge, struikachtige plant, die de peulen voortbrengt waarin de boontjes zitten. Meestal zijn die boontjes rood, maar er zijn er ook bleekbruine, gele, grijze en zwarte. Hij wordt in grote delen van Azië, maar ook al in de USA geteeld.
  Ook de verse peulen worden gegeten, maar die zijn hier zo goed als nergens te (...)

 • Kikkererwten [Cicer arietinum]

  14 mei 2004, door wim

  Een dik soort erwtachtige boon, geel tot lichtgroen en typisch voor de keuken van het Midden-Oosten. Worden ook tot meel gemalen, o.a. in besan.
  Van het meel wordt geen brood gemaakt, maar wel pannekoeken die als brood warm of koud gegeten worden. Het wordt ook als dikkingsmiddel in sauzen gebruikt en vooral voor het maken van desserts. Je kan er ook een kruidige puree mee maken.
  Kikkererwten worden veel in blik verkocht, maar ook gedroogd. je kookt ze beetgaar, zoals in een couscous, of (...)

0 | 5 | 10 | 15