Homepagina > Je bent wat je eet > Voedingsadditieven > Structuurverbeteraars > Rijsmiddelen

Rijsmiddelen

Laatste toevoeging : 31 maart 2004.

Deeg kan je doen rijzen door een natuurlijke gistfermentatie of met "bakpoeder".

Bakpoeder is natriumcarbonaat gemengd met één of meerdere andere stoffen uit deze rubriek. Deze stoffen doen het deeg rijzen door reactie met het water in het deeg en/of de hitte van de oven.

Artikels van deze rubriek

  • Gist

    31 maart 2004, door wim

    Gist in poedervorm, die deeg doet rijzen nadat je ’m met een beetje lauw water activeert en toevoegt aan het deeg. Koel, droog en donker bewaren.
    Tot de oudste toepassingen van schimmels en bacteriën in de voedingsindustrie behoren de gisten die gebruikt worden voor het rijzen van het brood en de produktie van alcohol.
    Bakkersgist Tot het einde van de negentiende eeuw werd biergist gebruikt om brooddeeg te laten rijzen. Omstreeks het midden van de negentiende eeuw kwam echter de industriële (...)

  • E500 natriumcarbonaat, bakpoeder

    31 maart 2004, door wim

    Natriumcarbonaat, een natuurlijk additief, is niet alleen ouderwets maagzout, vleesvermalser, maar is ook de stof het deeg doet rijzen. Koel, droog en donker bewaren.
    Soms is bakpoeder een mengsel van natrium- en kaliumcarbonaat.
    Zelfrijzende bloem bevat al bakpoeder en meestal ook een vloeimiddel dat voorkomt dat de bloem gaat klonteren.
    Naast gewoon natriumcarbonaat of soda (E500I, niet verwarren met bijtende soda, NaOH) is er ook
    E500II natriumwaterstofcarbonaat of dubbelkoolzure (...)

  • E501 kaliumcarbonaat, bakpoeder

    31 maart 2004, door wim

    Kaliumcarbonaat is een synthetisch voedingsadditief dat het deeg doet rijzen. Koel, droog en donker bewaren.
    Soms is bakpoeder een mengsel van kalium- en natriumcarbonaat.
    Zelfrijzende bloem bevat al bakpoeder en meestal ook een vloeimiddel dat voorkomt dat de bloem gaat klonteren.
    Naast E501I, kaliumcarbonaat is er ook nog E501II, kaliumwaterstofcarbonaat.

  • E541 natriumaluminiumfosfaat

    31 maart 2004, door wim

    Natriumaluminiumfosfaat wordt synthetisch gemaakt uit fosforzuur, aluminium en natriumhydroxide. Het besaat in twee vormen: zuur of basisch. De zure vorm wordt gebruikt in bakpoeder voor producten met lange baktijd, de basische vorm is een emulgator bij de bereiding van smeerkaas.
    Je vindt het in brood en gebak, maar dus ook in smeerkaas.
    Acceptabele dagelijkse inname (ADI): Tot 0,6 mg/kg lichaamsgewicht.
    Aluminium remt de fosfor en calcium opname. De concentraties bij normaal gebruik (...)

  • E540 dicalciumpyrofosfaat

    31 maart 2004, door wim

    Deze groep zouten omvat volgende leden:
    E450I Dinatriumdifosfaat of dinatriumpyrofosfaat
    E450II Trinatriumdifosfaat
    E450III Tetranatriumpyrofosfaat
    E450V Tetrakaliumpyrofosfaat
    E450VI Calciumdiwaterstofdifosfaat
    Nota: E450b en E450c zijn hernoemd tot E451.
    Deze groep bestaat uit natriumzouten van fosfaten. Commercieel gewonnen uit de carbonaten van de verschillende zouten en fosforzuur.
    Ze worden voornamelijk gebruikt als buffers en emulgatoren in rijsmiddelen. E450III (...)