Homepagina > Recepten > Basisrecepten > Sauzen

Sauzen

Laatste toevoeging : 20 maart 2015.

Artikelen in deze rubriek

  • Sambal Rawit

    21 maart 2015, door wim

    Dit is een Sambal zonder koken! Uitgesproken zomers, voor bij de barbecue, een tuin maaltijd, of de picknick. Het is gelijk de oermoeder van alle sambals, want ze kan als basis dienen voor nieuwe en onbevreesde experimenten.
    Er is wel een foodprocessor vereist. Maar die kan eventueel door een grove mortier, of, lekker authentiek een platte, ruwe steen vervangen worden. duurt wat langer, misschien, maar scheelt ook weer wat afwas. Ingrediënten
    20 kleine rode Thai chili, gesneden, eventueel (...)

  • Sambal Ganja

    19 oktober 2014, door wim

    Sambal Ganja is een Indonesische atjar, een bijgerecht voor een rijsttafel. En deze atjar is een grapje; hij zou zo lekker zijn dat hij verslavend is. Hij komt uit Atjeh, een regio in Noord-Sumatra.
    Gaat goed bij stevige vis, geroosterde kip of vlees.
    Kan je geen bilimbi vinden, kan je ook het sap van een citroen gebruiken. Ingrediënten
    een half lepeltje garnalenpasta
    een bosje vers citroengras
    één groene Yhai chili peper
    3 sjalotten
    1 stukje bilimbi wulu, vers of ingemaakt op azijn. (...)

  • Sambal Dabu-Dabu

    19 oktober 2014, door wim

    Deze rauwe Indonesische sambal komt uit Manado, de provincie hoofdstad van Noord-Sulawesi. Het is heel fris, simpel te maken en lekker bij kip, gebakken vis of geroosterd vlees. Ingrediënten
    3 tomaten
    8 sjallotten
    6 Thai chili’s
    1 limoen
    ½ koffielepel zout Voorbereiding
    Pel de tomaten, verwijder de zaadjes en snij ze in blokjes. Hak de pepertjes fijn, naar keuze met of zonder zaadjes. Hak de sjalot fijn. Bereiding
    Bedruip met het sap van de limoen en een beetje zout. Meng zachtjes met (...)

  • Sambal Terasi

    18 maart 2014, door wim

    Sambal Terasi of trassi is een sambal met garnalen pasta. Dat maakt ’m een stuk geuriger en rijker dan de gewone sambal.
    En natuurlijk laat dit ruimte voor experimenteren. Voor wie de Aziatische speciaalzaken wil exploreren zijn er al tientallen soorten garnalenpasta te vinden. Ingrediënten
    4 soeplepels olie
    1 tomaat in blokjes, zonder zaadjes
    5 kleine sjalotten, gesnipperd
    100 g verse rode chili’s, gesnipperd
    ½ koffielepel garnalen pasta
    2 (...)

  • Atjar Bawang Atjeh

    12 maart 2014, door wim

    Atjar Bawang Atjeh is een hele simpele, maar heel lekkere atjar. En een atjar is een bijgerecht, een sausje voor bij een Indonesische rijsttafel. Deze atjar komt dan nog uit Atjeh, de Noord-Sumatraanse provincie van Indonesië.
    De culinaire invloeden van Atjeh zijn zeer breed en lopen van India tot China. De keuken van Atjeh is zeer spicy en zeer exuberant.
    Dit sausje kan natuurlijk even goed als dipsaus geserveerd worden. Ingrediënten
    100 g sjalot
    25 g groene Thaise chili
    200 ml heet (...)

0 | 5 | 10 | 15 | 20 | 25