Homepagina > Ingrediënten > Vis > Schaal- en schelpdieren

Schaal- en schelpdieren

Laatste toevoeging : 5 april.

Schaal- en schelpdieren zijn veel gevarieerder dan je denkt. Alleen zijn ze niet allemaal altijd vlot te vinden in de viswinkel of de supermarkt.

Artikelen in deze rubriek

 • Zeeanemoon [Actiniaria]

  5 april, door wim

  De zeeanemoon is een verwant van de kwal en de zeekomkommer. Ze worden gegeten in Italië, meer bepaald in Sardinië, Spanje (Andalucia), Portugal, Azië (China, Japan, Korea) en Noord-Amerika. In het laatste geval wel alleen door de indianen aan de kust van Californië.
  Er zijn veel eetbare soorten. Voor Europa is dat voornamelijk Anemonia sulcata. Op andere plaatsen worden ook andere soorten van Actinidae gegeten.
  Het gerenommeerde restaurant "El Bulli" serveerde ze ook.
  De smaak wordt wel (...)

 • Koreaanse herbergworm [Urechis caupo]

  29 maart 2009, door wim

  De Koreaanse herbergworm is een zeewaterworm die in een u-vormige gang in de zeebodem leeft. Beide openingen van deze gang komen op de zeebodem uit. Z’n naam komt ervan dat deze gang ook andere gasten, zolas krabbetjes garnalen en andere wormen herbergt. Door z’n roze kleur en vooral zijn vorm en grootte, wordt hij in de USA steevast "Penis fish" genoemd.
  Ze worden tot 20 cm lang en zo’n 4 cm dik. Ze filteren hun voedsel uit het zeewater en verplaatsen van 0,3 tot 1 l water per minuut. Een (...)

 • Zeepiemel, geoduck [Panopea abrupta]

  28 januari 2009, door wim

  De Zeepiemel is een schelpdier uit de Noordelijke Stille Oceaan dat tot 5 Kg zwaar wordt bij een lengte van zo’n 80 cm. Ze kunnen dan ook tot 150 jaar oud worden. Al na anderhalf jaar bereiken ze een gewicht van een kilo en zijn dan op z’n best voor de markt. De larven maken een aantal maanden deel uit van het plankton en veranderen negen keer in hun levensloop. Bij de eerste verandering vestigen ze zich op de bodem voor de kust en krijgen hun eerste schelp. Naarmate ze groeien graven ze (...)

 • Zeekat, kleine inktvis [Sepia spp]

  6 mei 2004, door wim

  Twee van de tien tentakels zijn veel langer dan de andere acht. Gebruik het lijf, tentakels en inktzak. De harde schelp is kalkachtig en wordt aan kooivogels gegeven als kalksupplement en om hun bek aan te schuren.
  Kort koken (3 minuten), anders wordt het rubberachtige, helderwitte vlees taai.
  Het is van deze inktvissoort dat de donkerbruine tot zwarte inkt gebruikt wordt om zwarte pasta te (...)

 • Oesters [Ostrea, Crassostrea spp]

  6 mei 2004, door wim

  Bekende tweekleppige. Wordt vooral rauw gegeten, maar kan gepocheerd en zelfs gebakken worden. Meestal rauw geserveerd met citroen en peper. Ze zijn op hun best van maart tot april, want dan is het water rijk aan lenteplankton. Begin mei "melken" de oesters en zijn ze niet meer lekker. Dit melken gebeurt als ze ei- en zaadcellen meegeven aan het water.
  Vroeger was vooral Ostrea edulis, de platte oester populair, maar door ziektes en parasieten is deze bijna uitgeroeid. Alleen in de Thames, (...)

0 | 5 | 10 | 15 | 20 | 25 | 30