Homepagina > Ingrediënten > Vis > Schaal- en schelpdieren

Schaal- en schelpdieren

Laatste toevoeging : 29 maart 2009.

Schaal- en schelpdieren zijn veel gevarieerder dan je denkt. Alleen zijn ze niet allemaal altijd vlot te vinden in de viswinkel of de supermarkt.

Artikels van deze rubriek

 • Koreaanse herbergworm [Urechis caupo]

  29 maart 2009, door wim

  De Koreaanse herbergworm is een zeewaterworm die in een u-vormige gang in de zeebodem leeft. Beide openingen van deze gang komen op de zeebodem uit. Z’n naam komt ervan dat deze gang ook andere gasten, zolas krabbetjes garnalen en andere wormen herbergt. Door z’n roze kleur en vooral zijn vorm en grootte, wordt hij in de USA steevast "Penis fish" genoemd.
  Ze worden tot 20 cm lang en zo’n 4 cm dik. Ze filteren hun voedsel uit het zeewater en verplaatsen van 0,3 tot 1 l water per minuut. Een (...)

 • Zeepiemel, geoduck [Panopea abrupta]

  28 januari 2009, door wim

  De Zeepiemel is een schelpdier uit de Noordelijke Stille Oceaan dat tot 5 Kg zwaar wordt bij een lengte van zo’n 80 cm. Ze kunnen dan ook tot 150 jaar oud worden. Al na anderhalf jaar bereiken ze een gewicht van een kilo en zijn dan op z’n best voor de markt. De larven maken een aantal maanden deel uit van het plankton en veranderen negen keer in hun levensloop. Bij de eerste verandering vestigen ze zich op de bodem voor de kust en krijgen hun eerste schelp. Naarmate ze groeien graven ze (...)

 • Zeekat, kleine inktvis [Sepia spp]

  6 mei 2004, door wim

  Twee van de tien tentakels zijn veel langer dan de andere acht. Gebruik het lijf, tentakels en inktzak. De harde schelp is kalkachtig en wordt aan kooivogels gegeven als kalksupplement en om hun bek aan te schuren.
  Kort koken (3 minuten), anders wordt het rubberachtige, helderwitte vlees taai.
  Het is van deze inktvissoort dat de donkerbruine tot zwarte inkt gebruikt wordt om zwarte pasta te (...)

 • Oesters [Ostrea, Crassostrea spp]

  6 mei 2004, door wim

  Bekende tweekleppige. Wordt vooral rauw gegeten, maar kan gepocheerd en zelfs gebakken worden. Meestal rauw geserveerd met citroen en peper. Ze zijn op hun best van maart tot april, want dan is het water rijk aan lenteplankton. Begin mei "melken" de oesters en zijn ze niet meer lekker. Dit melken gebeurt als ze ei- en zaadcellen meegeven aan het water.
  Vroeger was vooral Ostrea edulis, de platte oester populair, maar door ziektes en parasieten is deze bijna uitgeroeid. Alleen in de Thames, (...)

 • Langoustine, Noorse kreeft [Nephrops norvegicus]

  6 mei 2004, door wim

  Kleine kreeftachtige die veel voor de Noorse kust voorkomt. Typisch bleekroze en 10 tot 15 cm lang. Hij komt frequent voor in de handel, want hij wordt veel gevangen. Je vindt deze kreeftjes dus ook in de supermarkt.
  In de handel zelden vers, meestal aan boord gekookt en ingevroren. Blancheren of roosteren als je verse kan vinden. De gekookte worden dikwijls koud geserveerd, maar doen het evngoed warm bij een visstoofschotel. Voeg ze wel pas op het allerlaatste toe, net lang genoeg om door (...)

0 | 5 | 10 | 15 | 20 | 25 | 30