Homepagina > Ingrediënten > Vlees > Schapenvlees

Schapenvlees

Laatste toevoeging : 7 mei 2004.

Schapenvlees is vrij goed van kwaliteit, omdat er nog niet teveel industrieel gekweekt wordt met schapen.

Schapenvlees, dat vroeger maar een randverschijnsel was, is door de enorme import uit bv. Nieuw-Zeeland enorm aan belang toegenomen. Ook de inwijking van heel wat moslims is hier niet vreemd aan. Voor hen is schapenvlees immers dagelijkse kost.

Het is lekker, alhoewel nog steeds veel Vlamingen de wat olieachtige smaak van schaap niet zo lekker vinden. Die kunnen dan beter voor lamsvees kiezen, dat die smaak veel minder tot helemaal niet heeft.

Overigens gaat alle schapenvlees olieachtig smaken als het slecht bereid wordt. Voor sommigen krijgt het dan plots ook een redelijk sterke laxatieve werking!

Schapenvet kan erg overheersen qua smaak. Schapenvlees is dan ook een tamelijk vette vleessoort. Meestal wordt schapenvlees dan ook geroosterd, niet gebakken. In stoofpotjes met schapenvlees tref je ook altijd één of ander ingrediënt dat het vet reduceert. Dikwijls worden hiervoor zuren bevattende fruitsoorten gebruikt. Ook de kruiderij die gebruikt wordt, is aangepast.

Artikelen in deze rubriek

 • Lamskotelet

  7 mei 2004, door wim

  Schapenkoteletten worden bijna niet in de vorm van koteletten gesneden, maar lamskoteletjes wel. Bij een volwassen schaap wordt hier een gebraad of zesrib van gesneden.
  Doordat er nogal wat been aan is, zijn lamskoteletjes niet meteen het goedkoopste stukje lamsvlees. Vier koteletjes per persoon is aangewezen als je kookt voor stevige eters.
  Lamskoteletjes kan je best roosteren. Qua kruiden past alles wat Mediterraan aandoet er prima bij; tijm, rozemarijn...
  Je bestrijkt ze met olie voor (...)

 • Lamsbout

  7 mei 2004, door wim

  Lamsbout is één van de mooiste stukken lamsvlees. Een lamsbout koop je alleen heel. Als je dit mooie stuk gaat versnijden ben je het eigenlijk aan het verkwisten.
  Mooi bakken: rozerood binnenin met een smakelijk bruin korstje.Zeker niet larderen met teentjes look, want dan droogt de bout uit door de stoomgaatjes die je daarvoor moet maken. Deze manier van bereiden is eerder voor een grote schapenbout. Je kan eventueel een lamsbout inwrijven met look, fijngemaakt in de mortier met grof (...)