Homepagina > Ingrediënten > Groenten > Scheuten

Scheuten

Laatste toevoeging : 25 februari 2014.

Doordat scheuten het eerste groeistadium van zaden zijn, zijn zij nog rijker aan micro-nutriënten en vitaminen dan de zaden zelf. Ze zijn dan ook een heel belangrijke aanvulling bij een gezond dieet.

Artikelen in deze rubriek

 • Palmhart

  25 februari 2013, door wim

  Palmhart is de zachte kern van een jonge scheut van een palm. Om die te oogsten wordt de scheut afgehakt, ontdaan van de schors en buitenste harde laag en dan wordt de witte kern in plakjes gesneden en ingeblikt. Hoe verder naar binnen en hoe jonger een scheut is, des te zachter en beter zijn de palmharten.
  Soorten die hier voor gebruikt worden zijn o.a. kokospalm (Cocos nucifera), Palmito Juçara (Euterpe edulis), pinapalm (Euterpe oleracea), sabal (Sabal spp.) en vooral perzikpalm (Bactris (...)

 • Wilde Indische asperge, Shatawari [Asparagus racemosus]

  12 augustus 2012, door wim

  Asparagus racemosus is een klimplant uit de aspergefamilie (Asparagaceae) die uit Indië en Sri Lanka komt en die tot 7 meter hoog kan worden. Ze groeit in de Himalaya tot een hoogte van 1400 meter.
  Net als bij de gewone asperge worden de scheuten gegeten. En ook de bereiding is analoog.
  In de Ayurvedische heelkunde heet deze plant Shatawari (soms ook satawar of shatamull), wat "zij die duizend mannen bezit" betekent. In Indië is het dan ook een belangrijk kruid voor de vrouw. De wortel (...)

 • Hopscheuten [Humulus lupulus]

  4 mei 2004, door wim

  Hopscheuten zien eruit als zeer dunne, bijna doorschijnende fragiele asperges. Ze worden heel kort geblancheerd en dan met een sausje geserveerd. Je kan ze eventueel ook meebakken in een omelet.
  Hopscheuten worden geoogst in april. Daarbij wordt de bovenste vijf centimeter van de jonge scheuten afgesneden. De hopscheuten in de handel zijn meestal in ’t donker gehouden, wat ze veel zachter maakt.
  Hopscheuten bevatten veel vitaminen van de B-groep.
  Hop wordt echter ook als kruiderij en (...)

 • Asperge [Asparagus officinalis]

  4 mei 2004, door wim

  Asperges zijn de ondergrondse scheuten van de plant. De plant zelf is behoorlijk giftig. Asperge is vermoedelijk via Polen en Rusland uit de Mongoolse steppe naar hier gekomen. Asperge was al een delikatesse bij de Grieken en de Romeinen.
  Het seizoen loopt van mei tot juni. Buiten seizoen en ingeblikt zijn ze nauwelijks de moeite waard. Vlaamse asperges zijn wit. in Spanje kweekt men ook een groene variant, die veel harder en veel minder verfijnd van smaak is. Ook zie je wel eens zgn (...)

 • Witloof, cichorei [Cichorium intybus var. foliosum]

  4 mei 2004, door wim

  Witloof is een kunstmatig witgehouden groente. Dat doet men door ondergronds scheuten van cichoreiplant te laten groeien. Door lichtgebrek ontwikkelt die geen chlorofyl en het witloof blijft dus wit.
  Witloof, gestoofd in zijn geheel, of rauw, fijgesneden als slaatje. Het wordt bitterder door te lang te laten liggen. Eet het dus snel op als u niet van bitter houdt.
  Andere variëteiten van deze plant zijn andijvie, aspergecichorei en radicchio. Cichorei wortel wordt ook gebrand als toevoegsel (...)

0 | 5