Homepagina > Recepten > Soepen

Soepen

Laatste toevoeging : 28 oktober 2011.

Een soep kan een maaltijd zijn, maar meestal is het een vervanger van het voorgerecht. Alleen bij de Chinezen komt de soep na de maaltijd.

Artikels van deze rubriek

  • Beerzelse Roomsoep

    30 oktober 2011, door wim

    Dit recept is afkomstig uit het Mechelse, meer bepaald van Beerzel. Het is een slasoep met erwten, wat ik in andere streken nooit tegenkwam. Dit maakt ze iets rijker dan de meeste slasoepen.
    Het is wel een recept dat over meerdere dagen hoort gemaakt te worden. De gedroogde erwten moeten minstens 12 uren weken en de gekookte erwten horen af te koelen in hun kookwater.
    Ingrediënten
    1 grote krop sla
    200 g gedroogde erwten
    1 grote wortel
    8 kleine uien
    50 g zurkel
    1 dunne (...)

  • Kalmthoutse slasoep

    22 oktober 2011, door wim

    Ingrediënten
    2 kroppen sla
    6 kleine uien
    50 g rijstgriesmeel
    3 eieren
    2 l rundsfond
    150 g boter
    enkele sneden oud brood
    een scheutje melk
    peper en zout Voorbereiding
    Was en snij de sla. Maak de uien schoon en snipper ze. Snij de korsten van het brood en het wit in niet te kleine vierkantjes. Scheid de dooiers van het wit en klop ze met een scheutje melk. Het wit hebben we niet nodig, dat kan je eventueel invriezen voor later gebruik. Bereiding
    Stoof de uien in de helft (...)

  • Mechelse Biersoep

    10 september 2009, door wim

    Ingrediënten
    1 Trappist (33 cl)
    500 g rundsschrenkel
    500 g kippenvleugeltjes
    1 grote ui
    250 g worteltjes
    een stengel prei
    6 takjes peterselie
    3 takjes selder
    50 g boter
    50 g bloem
    50 g amandelschilfers
    olie
    foelie
    tijm
    zwarte en witte peper
    laurier
    zout
    Voorbereiding
    Pel en snipper de ui. Maak de worteltjes schoon en snij ze in blokjes. Snij de prei in ringen.
    Doe wat olie in een grote pot en fruit de ui glazig.
    Voeg er de rundsschrenkel, de (...)

  • Madeliefjessoep

    15 juni 2008, door wim

    Deze soep lijkt nog ’t meest op kervelsoep. Ze is net zo verfrissend, maar heeft net een tikje meer. je hebt er enkele honderden frisse bloemetjes voor nodig. Die kan je in de meeste grasvelden zonder veel problemen van in de lente tot een eind in de zomer vinden. Ingrediënten
    2 handen vol madeliefjes
    1 liter kippenfond
    50 g boter
    1 dikke snee roggebrood
    versgemalen zwarte peper en zout naar smaak Voorbereiding
    Was de madeliefjes grondig. Laat ze grondig uitlekken en droog ze (...)

  • Algerijnse tarwesoep - Chorba frik

    20 januari 2007, door wim

    Dit is een traditioneel Algerijns recept. Gebroken tarwe noemt men in Algerije "frik". Hier kan je het meestal als "bulgur" aantreffen in de winkel. Zowat elk stuk lamsvlees kan dienst doen, zolang het niet te vet is. Meestal wordt deze soep van schouder gemaakt.
    Ingrediënten
    300 g lamsvlees zonder beenderen
    1 grote ui
    een bosje verse koriander
    1 koffielepel paprikapoeder
    1 koffielepel gedroogde munt
    150 g gebroken tarwe
    1 tl tomatenpuree
    2 citroenen
    olijfolie
    vers (...)

0 | 5 | 10 | 15 | 20