Homepagina > Ingrediënten > Kruiden > Specerijen

Specerijen

Laatste toevoeging : 10 maart 2014.

Ook gedroogde kruiden en specerijen laat je beter niet oud worden! Zeker niet als ze gemalen gekocht werden. Cayennepeper die al jaren in je kruidenrekje zit mag dan nog pikant zijn na al die tijd, maar hij is veel van de subtielere aroma’s kwijt.

Artikels van deze rubriek

  • Berglaurier, Californische laurier [Umbellaria californica]

    13 maart 2014, door wim

    Umbellularia californica is een grote boom uit Calfornië en Oregon. Hij is de enige soort in de familie van de Umbellaria. Vroeger werd hij ook wel Oreodaphne californica genoemd. En in Oregon wordt hij "Oregon Myrtle" genoemd.
    De vrucht, die "California Bay nut" genoemd wordt, is een ronde, groene van 2 tot 3 cm lange en 2 cm brede bes, met gele vlekjes die bij het rijpen overgaat naar purper. De pel is dik en leerachtig. Het vruchtvlees is olie houdend en bevat een enkele pit. Eigenlijk (...)

  • Colanoot [Cola spp]

    13 februari 2014, door wim

    De van oorsprong Afrikaanse colanoot is een verre verwant van cacao. Het is een boom met grote, leerachtige ovale bladeren die tot 20 m hoog wordt. Buiten Afrika worden ze ook gekweekt in Brazilie en Jamaica.
    De noten hebben een bittere smaak die naar zoet evolueert en een zoet aroma dat aan rozen doet denken. Net als cacao, thee, koffie, guarana en yerba mate bevat de cola cafeïne.
    De colanoot in de handel is meestal afkomstig van Cola acuminata, C. nitida en soms C. verticillata. (...)

  • Chinese engelwortel [Angelica sinensis]

    6 oktober 2011, door wim

    Deze plant staat in China bekend onder de naam "Dong hua".
    Chinese engelwortel is een naaste verwant van onze inheemse engelwortel. Deze wortel wordt veel in de keuken gebruikt, maar heeft ook medicinale toepassingen in de traditionele Chinese en Koreaanse geneeskunde. Hij heeft tamelijk opvallende eigenschappen. Zo zou hij zowel stimulerend als kalmerend werken op het vrouwelijke hormonale systeem. Voor mannen is hij blijkbaar heel wat minder interessant: er is minstens één wetenschappelijk (...)

  • Gemberbloesem, gembertoorts [Etlingera elatior]

    28 november 2009, door wim

    Gemberbloesem is een specerij uit de Indische keuken dat hier voorlopig niet te koop is.
    Etlingera elatior, syn. Nicolaia elatior, vroeger Phaeomeria speciosa. Het is een eenjarige plant waarvan de bloemknop als specerij gebruikt wordt. Als die niet geoogst wordt, wordt dat later een prachtig rode, toortsvormige bloem. Qua smaak en aroma lijkt het sterk op Viëtnamese munt
    Vooral populair bij de Indische Laksa soepen, waar vaak een verse gehakte bloemknop over gestrooid wordt net voor het (...)

  • Australische bergpeper [Tasmannia lanceolata]

    24 september 2009, door wim

    Tasmannia lanceolata (synoniem: Drimys lanceolata), is een struik uit de koelere zuidoost-Australische bossen. Hij wordt van 2 tot 10 m hoog. De ovale aromatische bladeren zijn 4–12 cm lang en van 7 mm tot 2 cm breed. De onderkant is bleker en de stengels zijn opvallend rood. De bloemen zijn klein en wit tot roomkleurig. Hij bloeit in de zomer en de vruchten zijn tweelobbige bessen van van 5 tot 8 mm diameter. De planten zijn tweeslachtig, er zijn dus mannelijke en vrouwelijke struiken.
    De (...)

0 | 5 | 10 | 15 | 20 | 25 | 30 | 35 | 40 | ... | 55