Homepagina > Je bent wat je eet > Voedingsadditieven > Structuurverbeteraars > Structuurverstevigers

Structuurverstevigers

Laatste toevoeging : 31 maart 2004.

Structuurverstevigers worden vooral in conserven gebruikt, om groenten heel te houden tijdens het sterilisatieproces van blik of glas.

Artikels van deze rubriek

  • E526 calciumhydroxide

    31 maart 2004, door wim

    CaOH. Natuurlijk voedingsadditief, gewonnen uit het zout calciumoxide.
    Sterke base, die gebruikt wordt als zuurteregelaar, oa. in wijn. Kalkwater, een oplossing van calciumhydroxide in water, werd vroeger gebruikt om eieren te conserveren. Een oplossing van calciumhydroxide en suiker (1:3) wordt gebruikt om de zuurgraad in diepvriesproducten constant te houden. Het verstevigt de structuur van groenten tijdens de behandeling.
    Je vindt het in wijn, cacaoproducten, kaas, muskaatnoten, zoete (...)

  • E516 calciumsulfaat

    31 maart 2004, door wim

    Calciumsulfaat (CaSO4) is scheikundig net hetzelfde als gips. Natuurlijk is gips niet geschikt als voedingsadditief, het bevat niet alleen allerlei onzuiverheden, maar bovendien is het van nature vaak licht radioactief. Calciumsulfaat is ook een bekende meststof voor de landbouw.
    Het is een natuurlijk mineraal dat o.a. gebruikt wordt ter verrijking van tofu, bij het brouwen van bier en wijn, als structuurversteviger en als calciumsupplement.
    Het is een zeer onschuldig additief, waar geen (...)