Homepagina > Ingrediënten > Groenten > Uien

Uien

Laatste toevoeging : 31 augustus 2012.

Uien zijn zeer rijk aan mineralen, vitamines en micro-nutriënten.

Artikelen in deze rubriek

 • Japanse stengel ui [Allium fistulosum]

  2 september 2012, door wim

  Japanse stengel ui of grove bieslook (var. giganteum) is één van de vele soorten ui, maar is in China en Japan is het een belangrijkere groente dan uien. Het wordt net als bieslook, vers gebruikt, maar ook gehakt in allerlei wok bereidingen.
  In Japan worden rassen gekweekt, die door hun lengte en dikte eerder op prei lijken. Er is ook al wat bescheiden kweek van de uiensoort in Europa, vooral in Nederland. Een veel geteeld ras in Nederland is ’Ishikura’, dat snel groeit en een lange witte (...)

 • Sjalot [Allium ascalonicum]

  4 mei 2004, door wim

  Sjalot werd door de kruisvaarders uit Palestina meegebracht.
  Niet verwarren met de ui. Sjalotten hebben veel meer smaak, zijn kleiner en duurder dan uien. In de meeste recepten komen sjalotjes beter uit dan gehakte ui.
  Net als bij uien, komt de smaak en de geur van de aanwezigheid van mosterdolie.

 • Ui, ajuin [Allium cepa]

  4 mei 2004, door wim

  De vloer van de keuken!
  Uien bestaan in veel soorten, groottes en kleuren. Kleinere zijn meestal beter. ook het groene loof wordt gebruikt om salades op te peppen, maar alleen van jonge uitjes. Uien lijken grote sjalotten, maar het is echt een andere soort.
  Uien worden nu minder als gerecht op zich gegeten dan vroeger. Dat is jammer, want er zijn een aantal uiensoorten die, net als een appel, uit de hand kunnen gegeten worden. Het is wel veel pikanter dan een appel, natuurlijk.
  Jonge (...)

 • Levendbarende ui [Allium cepa viviparum]

  4 mei 2004, door wim

  Ziet er helemaal uit zoals de ui, met dit verschil dat er bovenop de stengels, vruchtjes gevormd worden die ook een ui zijn. Vallen deze op de grond, ontstaat hieruit een neiuwe plant.
  Culinair niet zo bijzonder, maar een hele leuke uiensoort voor uw moestuintje. Nooit meer aarde afschudden van enkele jonge uitjes. Je kan ze zo afsnijden en gebruiken, want ze groeien boven de (...)