Homepagina > Je bent wat je eet > Voedingsadditieven > Structuurverbeteraars > Verdikkingsmiddelen

Verdikkingsmiddelen

Laatste toevoeging : 15 mei 2010.

Het is mij altijd een raadsel geweest waarom de industrie zoveel verschillende gemodificeerde zetmelen en andere dikkingsmiddelen ontwikkeld heeft. Het antwoord is vermoedelijk tweeledig: winstbejag en gemakzucht.

Er zijn al een heel palet betrouwbare, natuurlijke verdikkers beschikbaar. Naast de gewone tarwebloem, maïsmeel en aardappelbloem heb je voldoende alternatieven. Pijlwortelbloem is volledig smaak- en reukloos en bewaart goed. Gelatine is misschien niet echt goedkoop, maar wel al eeuwenlang getest.

Artikels van deze rubriek

  • E1430 Di-zetmeel glycerine

    15 mei 2010, door wim

    E1430 Di-zetmeel glycerine of di-zetmeel glycerol is een bindmiddel en stabilisator. Het is niet toegelaten in baby- of kindervoeding.

  • Glucosamine hydrochloride

    22 augustus 2006, door wim

    Glucosamine hydrochloride, een natuurlijke aminosuiker, wordt bereid uit de karkassen van schaaldieren en met een genetisch gemanipuleerde schimmel, Aspergilus niger. De met behulp van een schimmel aangemaakte vorm zal in de UK in het najaar van 2006 goedgekeurd worden als nieuw voedingsadditief op aanvraag van de firma Cargill.
    Het wordt vooral gebruikt als verdikkingsmiddel in vruchtensappen, yoghurtdrinks en verse kaas. Door de produktie uit karkassen is het echter een vrij duur en dus (...)

  • E441 gelatine

    31 maart 2004, door wim

    Gelatine is een dikkingsmiddel dat in poeder of heldere blaadjes verkocht wordt. Het poeder kan je zo oplossen, de blaadjes moeten enige tijd geweekt worden in koud water voor je ze aan een bereiding kan toevoegen.
    Gelatine wordt bereid van beenderen die bij de slager opgehaald worden. Voor moslims is er "halal" gelatine te koop, die gegarandeerd vrij is van varkensresten. Hier is echter serieuze twijfel aan, want de beenderen worden bij de slager niet gescheiden opgehaald. Daarom (...)

  • E414 Arabische gom

    31 maart 2004, door wim
  • E400 alginezuur

    31 maart 2004, door wim

    Alginezuur wordt gewonnen uit zeewier van de klasse Phaeophyceae, zoals (Macrocystis pyrifera, Laminaria digitata, L. cloustoni, Ascophyllum nodosum) in de USA en Groot Britannië. Het is een polysaccharide dat (net als zetmeel), opgebouwd is uit mannuronzuur en guluronzuur.
    Het is een natuurlijk verdikkingsmiddel voor o.a. ijs, vruchtensappen en puddinkjes.

0 | 5 | 10 | 15 | 20 | 25 | 30 | 35 | 40 | ... | 85