Homepagina > Ingrediënten > Groenten > Vergeten groenten

Vergeten groenten

Laatste toevoeging : 12 januari 2016.

Heel wat groenten die vroeger dagelijkse kost waren, zijn verdwenen of vergeten. Deels is dit omdat ze moeilijk of helemaal niet te kweken zijn, deels is dat omdat er sindsdien lekkerdere vervangers ingevoerd zijn.

Toch zijn sommige van deze groenten erg interessant en zelfs heel lekker!

Wie zoekt naar bepaalde vergeten groenten, kan altijd eens kijken bij Sanguisorba in Ranst (bij Antwerpen). Je kan er zowel voor zaden, planten als verse kruiden terecht. En daarnaast ook nog voor cursussen of bier. Ze maken sinds kort ook een tripel met look en groene kruiden.

En voor mensen uit het Brusselse, is er in Halle Ecoflora, een plantenkwekerij met een uitgebreid assortiment aan wilde en vergeten kruiden.

In Nederland is er de vergeten groenten tuin, waar je terecht kan voor rondleidingen en om groenten te kopen, natuurlijk.

Artikelen in deze rubriek

 • Aardaker [Lathyrus tuberosus]

  15 januari 2016, door wim

  Aardaker staat in België op de rode lijst van beschermde planten en is ook in Nederland en Duitsland officieel beschermd.
  Aardaker komt van nature in Europa en het westen van Azië voor. In Noord-Amerika is de plant ingevoerd. Het is een klimplant met stengels die tot een meter lang worden. De wortels vormen kleine knollen, de akers, een oud woord voor eikel en dringen tot 70 cm diep door. Verder zijn de zaden natuurlijk peulvruchten.
  Als vlinderbloemige doet deze plant aan bodemverbetering (...)

 • Hennep [Cannabis sativa]

  9 februari 2014, door wim

  Hennep is een eenjarige tweehuizige, die geteeld wordt voor de vezels, voor het maken van hennepolie en voor de zaden. Oorspronkelijk komt de plant uit centraal Azië, meer bepaald uit de Noordwest-Himalaya volgens sommige bronnen. Maar hennep wordt al duizenden jaren geteeld in heel Azië, Afrika en Europa. Het is samen met hop de hele groep Cannabinaceae.
  De bladeren worden gegeten, maar ook hennepzaad is voedzaam en gezond voor mens en dier. De zaden kunnen vers gegeten worden, maar er (...)

 • Rankspinazie [Hablitzia tamnoides]

  1 september 2012, door wim

  Rankspinazie is de volgende hype in de tuiniersmarkt. Zowat alle alternatieve tuiniers zijn op zoek naar zaadjes. Eén Amerikaanse botanist trok vijf weken naar de Balkan en Armenië, niet alleen voor Hablitzia, maar kwam op zijn lange tocht de plant toch maar op één plaats in ’t wild tegen. Maar hij vond zaadjes!
  En zelfs in botanische tuinen is Hablitzia een zeldzaamheid. Nochtans was deze plant in de Balkan ooit een vrij algemene bladgroenten leverancier.
  Je kan bladeren van deze plant (...)

 • Reukerwt, Indische erwt [Lathyrus sativus]

  20 april 2009, door wim

  De reukerwt zie je hier vandaag vrijwel alleen nog als sierplant in de handel. Alleen in midden Italië en een paar plaatsen in Spanje worden ze nog voor de erwtjes geteeld. Vroeger was het overal in Europa een veel voorkomende teelt. Op het einde van de negentiende eeuw is dat bijna verdwenen. In Azië en Afrika is dit nog steeds een veel voorkomende teelt.
  Net als de andere erwtjes komen deze van een klimplant. Traditioneel worden de peulen op het land gedroogd. De plant krijgt normaal (...)

 • Witte schorseneer, haverwortel [Tragopogon porrifolius]

  5 augustus 2007, door wim

  Deze wortel lijkt uiterlijk goed op schorseneer. De smaak heeft meer iets van asperge, met een beetje zilte ondertoon. In Nederland noemt men deze wortel "Preibladige boksbaard".
  De bereiding is analoog aan schorseneer. Ook het schoonmaken is een vervelende klus. In de groentenhandel zal je deze plant niet makkelijk terugvinden. Je hebt meer kans op een boerenmarkt of bij een enthousiaste tuinier.
  Naast de wortel, zijn ook de bladeren eetbaar. Je kan ze rauw toevoegen aan een slaatje, of (...)

0 | 5 | 10 | 15 | 20 | 25 | 30