Homepagina > Ingrediënten > Vis > Visprodukten

Visprodukten

Laatste toevoeging : 12 mei 2014.

Over de hele wereld zijn er tienduizenden varianten te vinden van gerookte vis, viseitjes, vissaus, gefermenteerde vis en ga zo maar verder.

Artikelen in deze rubriek

 • Krill [Euphausia superba]

  12 mei 2014, door wim

  In dit geval wordt met krill maar één bepaalde soort, Euphausia superba (het Antarctisch krill) bedoeld. De naam krill wordt echter elders gebruikt voor alle vertegenwoordigers uit de orde Euphausiacea. Antarctische krill, Euphausia superba leeft alleen in de wateren rond de Zuidpool. Euphausia superba is een garnaal die tot 6 cm groot kan worden, bij een gewicht van 2 g.
  Krill vormt grote zwermen, soms meer dan 2 miljoen ton per zwerm, met 10 tot 20.000 garnaaltjes per kubieke meter (...)

 • Mojama

  23 april 2009, door wim

  Mojama is gezouten (2 dagen) en daarna gedroogde rode- en geelvin tonijn en komt uit het zuiden van Spanje, uit Andalucië. Daar kent men het al heel lang, want het gaat terug tot de periode van de eerste nederzetting van de Phoeniciërs in Spanje. Soms wordt makreel of bonito gebruikt.
  In tegenstelling tot de meeste andere gezouten vis soorten, smaakt Mojama niet uitgesproken zout. Het is ook niet zo uitgesproken visachtig, maar meer een smaak die heel eigen is. De smaak herinnert me nog het (...)

 • Taramasalata, kabeljauwhom

  18 april 2007, door wim

  De gepekelde hom van kabeljauw, maar ook die van harder wordt verkocht als taramasalata. Tarami is in Griekenland een populair voorgerecht dat ook hier in alle Griekse restaurants bij de meze hoort.

 • Ankimo

  31 december 2005, door wim

  Ankimo is een Japanse visspecialiteit die vrij vertaald klinkt als "Lever van de vissende vis". Het is de lever van staartvis, die zowel rauw als geprepareerd verkocht wordt. Hier is het voorlopig nog een zeldzaamheid in de vishandel.
  Het is een even grote winterdelicatesse in Japan als ganzenleverpaté hier. Ankimo wordt er dan ook als sinds mensenheugnis gegeten.
  Vaak wordt ankimo gestoomd geserveerd, maar het duikt tegenwoordig ook in sushi op en wordt zelfs gefrituurd en in (miso-)soep (...)

 • Haaienvinnen

  6 mei 2004, door wim

  Worden gedroogd of soms in blik verkocht. Hoe langer de draderige franjes in de vin, hoe beter en hoe duurder. Worden voor de echte Chinese haaienvinnensoep tot een gelatineuze massa verkookt.
  Het is best lekker, maar als je de eerder zwakke vissmaak aan de prijs van de haaienvinnen relateert, snap je niet waarom de Chinezen dit zo’n delikatesse vinden. Of zou het alleen aan de prijs liggen?
  In de meeste Chinese restaurants hier ten velde, zal er dan ook geen haaienvin aan de soep te pas (...)

0 | 5 | 10 | 15