Homepagina > Je bent wat je eet > Natuurlijke voedingscomponenten > Vitaminen

Vitaminen

Laatste toevoeging : 15 mei 2004.

Vitaminen zijn micronutriënten of stoffen die in geringe hoeveelheden in onze voeding voorkomen. Het zijn voedingscomponenten, die in tegenstelling tot de voedingsstoffen (koolhydraten, vetten en eiwitten) geen energie leveren, maar die wel essentieel zijn voor een goed verloop van de stofwisseling.

Er zijn twee grote groepen vitaminen te onderscheiden, de vetoplosbare en de wateroplosbare vitaminen. Enkele vitaminen krijgen pas in het lichaam hun definitieve vorm, de vorm waarin zij daarvoor voorkomen noemt men pro-vitaminen.

De naam vitamine is een woord dat gevormd is uit het Latijnse vita (wat leven betekend) en amine (een organisch chemische stikstofverbinding). Deze naam werd voor het eerst gebruikt door Kasimir Funk in 1910. Een groot deel van de vitaminen is intussen chemisch onderzocht. Daarbij is gebleken, dat slechts één of enkele van de vitaminen werkelijk een amine is, terwijl sommige andere tot andere chemische groepen behoren. De naam vitamine is dus niet helemaal juist, maar is nu eenmaal zo ingeburgerd.

Terwijl vitaminen in alle levende wezens dezelfde rol vervullen, hebben hogere organismen hun vermogen om vitamines te maken verloren. Bij gebrek aan een vitamine kunnen ziekten optreden, die te verhelpen zijn door tijdig toedienen van het ontbrekende vitamine. De ziekten die door gebrek aan vitaminen ontstaan heten gebreksziekten of avitaminosen (bijvoorbeeld beriberi en scheurbuik). Een ziekte tengevolge van een teveel aan een vitamine kan ook optreden en heet dan hypervitaminose.

Artikelen in deze rubriek

 • Vitamine A

  15 mei 2004, door wim

  Het voorproduct (pro-vitamine) van vitamine A is Bèta-caroteen (E160), C40H56, een oranje kleurstof die veel in worteltjes voorkomt. Vitamine A zelf is Retinol, of C20H30O. Vitamine A is alleen in vet oplosbaar. Retinol wordt waarschijnlijk door oxidatieve splitsing van het caroteen in de dunne darm gevormd. Bètacaroteen is een antioxidant en heeft ook kankerbestrijdende eigenschappen. Vitamine A heeft een beschermende werking ten opzichte van epitheel. De werking ervan is essentieel voor (...)

 • Vitamine B-complex

  15 mei 2004, door wim

  Toen het vitamine B-complex werd ontdekt dacht men dat het maar één vitamine was. Dit vitamine kreeg dan ook de naam vitamine B. Later kwam men er achter dat vitamine B uit meerdere afzonderlijke vitaminen bestond. Om deze verschillende vitaminen te kunnen onderscheiden werden ze van 1 tot 13 genummerd. Later vielen er weer enkele vitaminen uit het B-complex weg omdat ze bij nader inzien toch geen vitaminen waren.
  Uiteindelijk bleven er 8 vitaminen over, namelijk: B1 of Thiamine, B2 of (...)

 • Vitamine C

  15 mei 2004, door wim

  Goed tegen verkoudheden
  Vitamine C, C6H8O6 is een wateroplosbaar vitamine.
  L-Ascorbinezuur (E300) heeft als redox systeem een taak bij de oxidatieve afbraakstofwisseling en wel bij de onverzadigde vetzuren (linoleenzuur). Ascorbinezuur wordt dan ook beschouwd als een pre-stadium van vitamine C.
  Vitamine C bevordert ook de activiteit van de witte bloedlichaampjes en zorgt zo voor een betere genezing van infecties. Vitamine C wordt snel aangetast door zuurstof (bij warmte) en is een van de (...)

 • Vitamine D complex

  15 mei 2004, door wim

  Er zijn twee vormen van vitamine D, Vitamine D3 of Cholecaliferol, C27H44O en vitamine D2 of Ergocalciferol, C28H44O, beide zijn in vet oplosbaar.
  Vitamine D3 wordt in je lichaam gevormd uit cholesterol onder invloed van ultraviolet licht.
  Vitamine D2 wordt ook uit cholesterol gevormd, maar via een andere route en het is plantaardig.
  Vitamine D2 en D3 hebben biologisch dezelfde werking. Daarom wordt vitamine D2 ook vaak gebruikt als voedingssupplement.
  Vitamine D is eigenlijk een (...)

 • Vitamine E

  15 mei 2004, door wim

  D-alfa-Tocoferol, C29H50O2, is een in vet oplosbare vitamine. Door de EEG is het geregistreerd als E306 (tocoferol), E307 (alfa-tocoferol), E308 (beta-tocoferol), E309 (gamma-tocoferol). Gamma-tocoferol is de synthetische variant, die in voedingssupplementen zit. Gamma-tocoferol heeft een conserverende werking op oliën en vetten. In die zin wordt het door de voedingsindustrie gebruikt als conserveermiddel voor olie en vetrijke produkten. De werking van gamma-tocoferol wordt versterkt door (...)

0 | 5