Homepagina > Je bent wat je eet > Voedingsadditieven > Smaakversterkers > Voedingszuren

Voedingszuren

Laatste toevoeging : 31 maart 2004.

Voedingszuren dienen eerst en vooral om de smaak zuur te maken. Citroenzuur is weliswaar inferieur aan citroensap, maar qua smaak is het zeer vergelijkbaar. Industriële azijn is geen Balsamico maar het doel is hetzelfde.

In meer dan één opzicht zijn ze verwant met zuurteregelaars en buffers. Zuurteregelaars brengen niet veel bij aan de smaak en helemaal niks aan het aroma. Buffers bufferen de ph-waarde, de zuurtegraad. Heel vaak overlappen de functies en soms versterken ze de werking van andere bewaarmiddelen, zoals anti-oxydanten.

Artikelen in deze rubriek

 • E330 citroenzuur

  31 maart 2004, door wim

  Citroenzuur wordt synthetisch aangemaakt uit suiker (fermentatie van melasse door de schimmel Aspergillus niger). In de natuur komt het vooral voor in citrusvruchten. Citroenzuur is ook een voedingszuur en een buffer die gebruikt wordt om gesneden groenten niet te laten verbruinen.
  De industrie gebruikt het in snoep zoals zuurtjes, maar ook als anti-oxydant om het verkleuren tegen te gaan. Je vindt het o.a. in cola, margarine, limonade, mayonaise, vleesprodukten, chips, appelmoes...
  Het (...)

 • E261 kaliumacetaat

  31 maart 2004, door wim

  Synthetisch bewaarmiddel.

 • E262 natriumacetaat

  31 maart 2004, door wim

  Natriumacetaat en natrium-waterstofacetaat zijn twee synthetische bewaarmiddelen. Ze worden vooral in sauzen gebruikt.
  Natriumacetaat is de stof die bepaalde chips hun zoute smaak geeft.
  Natriumacetaat is ook bekend als handverwarmer, vaak "heet ijs" genoemd. Als natriumacetaattrihydraat-kristallen (smeltpunt 58°C) verhit worden tot ongeveer 100°C (door ze in kokend water te leggen) smelten ze. Na afkoeling ontstaat een oververzadigde oplossing van natriumacetaat in water. Deze oplossing (...)

 • E281 natriumpropionaat

  31 maart 2004, door wim

  Synthetisch bewaarmiddel.

 • E282 calciumpropionaat

  31 maart 2004, door wim

  Synthetisch bewaarmiddel dat vooral in gebak gebruikt wordt.

0 | 5