Homepagina > Ingrediënten > Vruchten > Paddenstoelen > Wilde paddenstoelen

Wilde paddenstoelen

Laatste toevoeging : 16 juni 2015.

Het probleem is niet alleen: "hoe herken je ze?", maar ook "waar en wanneer kan je ze vinden?

Gelukkig kan je sommige van deze soorten ook kopen. Iemand heeft ze dan in ’t wild verzameld. Dat betaal je dan meestal ook.

Artikelen in deze rubriek

 • Berkenweerschijnzwam, Chaga [Inonotus obliquus]

  16 juni 2015, door wim

  Chaga, Inonotus obliquus is een zwam uit de Hymenochaetaceae familie. Hij parasiteert op Berken en andere bomen. Hij komt vooral voor in berkenbossen in Rusland, Korea, Oost-Europa, Noord-Amerika en in de bergen van North Carolina.
  Chaga wordt verkocht als medicinale zwam en is daarom bekend bij supplementen verkopers. Hij wordt ook al lang wetenschappelijk onderzocht vanwege mogelijke kanker-remmende eigenschappen.
  The sterile conk is irregularly formed and has the appearance of burnt (...)

 • Himalayan Viagra [Ophiocordyceps sinensis]

  16 mei 2014, door wim

  Ophiocordyceps sinensis of tot 2007 Cordyceps sinensis is een parasitaire zwam uit de Himalaya die op insecten, spinnen en andere geleedpotigen groeit. Pas na DNA onderzoek in 2007 werd deze soort als Ophiocordyceps sinensis hernoemd. In Nepal en Tibet noemt men deze zwam "yartsa gunbu".
  Stoffen aanwezig in deze zwam tonen bij dierproeven op ratten een verhoogde productie van adenosinetrifosfaat (ATP). ATP zou een belangrijke neurotransmitter zijn die de energie productie van cellen (...)

 • Oranje dennenboleet [Leccinum vulpinum]

  3 februari 2014, door wim

  Oranje dennenboleten zijn vrij grote paddenstoelen met stevig vlees dat donker verkleurd bij kwetsen en snijden. Je moet ze dus snel verwerken.
  Leccinum aurantiacum groeit op wilgen, populieren, kastanjes, beuken en berken in de late zomer en herfst. Er is echter discussie of soorten die op eik of dennen groeien niet dezelfde zijn: L. quercinum, L. versipelle en L. aurantiacum.
  Andere namen:
  Orange pine bolete, foxy bolete (Engels).
  De oranje dennenboleet is goedgekeurd voor voeding door (...)

 • Oranje boleet [Leccinum aurantiacum]

  3 februari 2014, door wim

  Oranje boleten zijn vrij grote paddenstoelen met stevig vlees dat donker verkleurd bij kwetsen en snijden. Je moet ze dus snel verwerken.
  Leccinum aurantiacum groeit op wilgen, populieren, kastanjes, beuken en berken in de late zomer en herfst. Er is echter discussie of soorten die op eik of dennen groeien niet dezelfde zijn: L. quercinum, L. versipelle en L. vulpinum.
  Andere namen:
  Orange aspen bolete (Engels), Aspsopp (Zweeds), Espenrotkappe (Duits), Bolet orangé (Frans).
  De oranje (...)

 • Oranje berkenboleet [Leccinum versipelle]

  8 maart 2013, door wim

  De Oranje berkenboleet Is een grote, lekkere paddenstoel ondanks het feit dat hij licht giftig is. De hoed is oranje tot roodbruin, de steel donkerbruin. Hij groeit vooral in de buurt van berken. Oranje tot oranjebruine hoed. Vrij algemeen. Gooi het onderste deel van de steel weg als je ’m klaarmaakt.
  Bereiden samen met of als eekhoorntjesbrood. Zit ook veel in gedroogde boletenmengeling. Hij kan verward worden met de koeienboleet Suillus bovinus, die niet giftig is, maar erg bitter en die (...)

0 | 5 | 10 | 15 | 20 | 25 | 30