Homepagina > Ingrediënten > Vruchten > Wilde vruchten

Wilde vruchten

Laatste toevoeging : 11 januari 2016.

De meeste wilde vruchten zijn van onze radar verdwenen. Gelukkig is er een trend die oude rassen en soorten terug aan te planten en eventueel in de handel te brengen. Dat is een trend die we alleen maar kunnen toejuichen.

Artikelen in deze rubriek

 • Steenbraam [Rubus saxatilis]

  11 januari 2016, door wim

  Steenbraam komt in Europa van Spanje tot Noorwegen voor, maar nergens overvloedig. In Nederland is er bv. maar één plaats, in de provincie Groningen. In Vlaanderen komt ze voor zover ik weet niet voor, maar wel in de Belgische Ardennen.
  Steenbraam verschilt van de andere braamsoorten doordat de stengel niet houtachtig is, maar kruidachtig. In mei en juni bloeit deze braam met witte bloemen. De besjes zijn één tot anderhalve cm groot en hebben grote pitten. Ze zijn ook meer losstaand dan bij de (...)

 • Sneeuwpeer [Pyrus nivalis]

  24 december 2015, door wim

  Pyrus nivalis komt van nature voor van Zuid-Europa tot Azië, en aangeplant in Frankrijk, in de Apennijnen, Centraal Europa, Oostenrijk, de Balkan en Roemenië. De kleurrijke boom wordt tot 10 meter hoog en zo’n 8 meter breed. Gekweekte exemplaren worden tot 20 meter hoog en erg breed. Deze boom wordt tegenwoordig meer als sierplant gezet dan voor de fruit productie. In de fruithandel kom je deze peer niet tegen. De soort zou in de natuur bedreigd zijn.
  De peer is 3 tot 5 cm groot, groen-geel (...)

 • Wilde peer [Pyrus pyraster]

  4 augustus 2015, door wim

  Wilde peer is, samen met Pyrus caucasica, de voorvader van al onze gekweekte peren. In het wild is deze boom zeer zeldzaam geworden. Deze bomen die tot 20 m hoog worden, kwamen ooit voor van West-Europa tot de Kaukasus. In het Verenigd Koninkrijk en Noord-Europa kwamen ze van nature niet voor. Ze worden tot 150 jaar oud en verkiezen een gematigd bos landschap. In gematigde gebieden groeien ze zelfs tot in de bergen tot een hoogte van 1.200 m.
  Het is ook erg moeilijk om verschil te zien (...)

 • Berg Chirimoya [Duguetia furfuracea]

  20 februari 2015, door wim

  De Berg Chirimoya is een Braziliaanse groenblijvende heester (2-3 m hoog), verwant aan Yara-yara. De struik heeft een bruin-grijze schors, leerachtige elliptische bladeren (4-15 cm lang en 2-6 cm breed), die behaard zijn aan de onderkant. De dieprode bloemen zijn alleenstaand of komen per twee voor.
  De houtachtige vruchten worden plaatselijk gegeten, maar ook wel gebruikt als veevoer.
  Delen zoals de gedroogde, gemalen schors van deze plant worden gebruikt in de Braziliaanse (...)

 • Yara yara [Duguetia lepidota]

  7 juli 2013, door wim

  De Yara-Yara wordt zo genoemd door de Piaroa indianen, die aan de bovenstroom van de Orinoco rivier in Venezuela leven. Het is een boom uit het tropisch oerwoud die tot 20 m hoog wordt.
  De vruchten, zo’n 10-12 cm in diameter, zijn zeer lekker maar hier nog niet op de markt. Zelfs in de streek waar de boom voorkomt, is er geen echte kweek en de handel in wilde vruchten is zeer lokaal.
  In Suriname is deze vrucht gekend als "boszuurzak", maar het is niet zeker of het dezelfde soort betreft. (...)

0 | 5 | 10 | 15 | 20 | 25 | 30