Homepagina > Ingrediënten > Groenten > Wortels

Wortels

Laatste toevoeging : 8 november 2011.

Met uitzondering van de gewone wortel, asperge, schorseneer en rode biet, eten we bijna geen wortels meer. Misschien is dat omdat ze vroeger vooral een manier waren om gezond de winter door te komen. Ze kunnen immers een hele winter lang bewaard worden. Nochtans zijn wortels een belangrijke bron van vitamines en mineralen in een seizoen waar verse groenten schaars en dus duur zijn. Gelukkig zijn er enkele soorten zoals pastinaak die terug in de handel te vinden zijn.

Artikelen in deze rubriek

 • Lotuswortel [Nelumbo nucifera]

  7 november 2011, door wim

  De heilige Lotus is een Aziatische waterplant die je van China tot Indië, maar bv. ook ingevoerd in Egypte, Japan, de Verenigde Staten, Suriname, Australië en zelfs in Italië, rond Mantua, aantreft. De grote bladeren zijn zacht behaard en stoten daardoor vuil en water af. De plant wordt aanzien als heilig en is een symbool van reinheid omdat de bladeren zelfreinigend zijn. Dit effect wordt veroorzaakt door nano-structuren en een lage oppervlakte energie. Dit soort oppervlakken worden (...)

 • Yacón [Smallanthus sonchifolius]

  27 mei 2009, door wim

  Yacon is een éénjarige plant uit het Zuid-Amerikaanse Andes gebergte die verwant is met zonnebloem en aardpeer. De plant wordt meer dan 2 meter hoog en produceert kleine, gele, onopvallende bloemen. Ondertussen wordt deze plant ook gekweekt in Australië, de Filippijnen, Tasmanië en Nieuw-Zeeland.
  Hij wordt vooral voor de zoete wortel gekweekt, die voor meer dan de helft uit fructo-oligosacchariden bestaat. Daarnaast bevatten de wortelen ook nog inuline. De kleur van de wortel varieert van (...)

 • Radijs [Raphanus sativus]

  4 mei 2004, door wim

  De gekende rode radijsjes, die echter ook een witte variant hebben, die je veel minder in de handel ziet. Ook verwant aan de rammenas en de japanse radijs, die dan weer niet bolvormig en veel groter is.
  In Azië heeft men naast de witte daikon ook nog een rode radijs, met rood vruchtvlees en een groene radijs met bleekgroen tot wit vruchtvlees. Ze zijn hier niet echt courant in de handel.
  Op het einde van de negentiende eeuw verbouwde men hier ook een zwarte radijs, met wit vruchtvlees en (...)

 • Daikon, japanse radijs, mooli [Raphanus sativus]

  4 mei 2004, door wim

  Veel groter en slanker dan de gewone radijs. Gewone radijsjes zijn meestal rood, maar deze is altijd wit. Veel gebruikt in de Japanse keuken, o.a. bij sushi.
  Friszoete, beetje peperachtige smaak. Kleinere exemplaren zijn beter, want de oudere willen wel eens draadachtig zijn. Rauw geraspt, gekookt in reepjes of zelfs in blokjes in een stoofschotel.
  Hoe belangrijk daikon voor de Japanners is, kan je merken aan de zorg waarmee in onderstaand filmpje de wortel op traditionele manier (...)

 • Knolselder [Apium graveolens var. rapaceum]

  4 mei 2004, door wim

  Variant van de selder, maar in plaats van de stengel wordt hier de dikke ronde wortelknol gebruikt. Hij heeft een tamelijk sterke smaak en je hoort ’m bij ’t koken wit te houden door een beetje azijn aan ’t kookwater toe te voegen.
  Knolselder wordt beetgaar gekookt en vervolgens in blokjes gesneden of helemaal gaar gepureerd. In soepen, stoofgerechten en ovenschotels.

0 | 5 | 10 | 15