Homepagina > Ingrediënten > Groenten > Waterplanten > Zeewieren

Zeewieren

Laatste toevoeging : 4 februari 2014.

Artikelen in deze rubriek

 • Bruinwier [Sphaerotrichia divaricata]

  10 februari 2014, door wim

  Dit bruinwier dat in Japan verzameld wordt langs rotsige kusten, staat er bekend als "aisimozu" of "ishimozuku" (イシモズク) en wordt verkeerdelijk ook wel "mozuku" genoemd. Deze plant komt natuurlijk voor aan de Japanse kust, maar ook aan de Amerikaanse, Canadese, Franse en Ierse kust. En zelfs in de Middellandse Zee werd dit wier geïntroduceerd, waarschijnlijk via het ballast water van Japanse schepen.
  Buiten Japan is mij geen culinair of ander gebruik van dit wier bekend. In Japan zelf wordt het (...)

 • Mozuku, water wolk [Cladosiphon okamuranus]

  28 juni 2013, door wim

  Dit tot 40 cm groot wordend, in ondiep water groeiend bruinwier, heeft een grote naam in Japan. Vooral "Okinawa mozuku" is zeer gegeerd door de lekkerbekken. Dat dit wier bijna alleen aan de Japanse kust gevonden wordt, en dan nog voornamelijk voor de kust van Okinawa, zal er ook wel mee te maken hebben. Zowat het hele zeewierveld wordt er uitgebaat door een twintigtal "zeewierboeren". Buiten Japan komt dit wier voor in Hawaï en zeer plaatselijk hier en daar langs rotskusten van de Indische (...)

 • Suikerwier [Saccharina latissima]

  6 maart 2013, door wim

  Dat dit bruine zeewier zoet is, mag al uit de wetenschappelijke naam "saccharina" blijken. Dat betekent immers "gezoet". De langgerekte bladeren worden makkelijk twee meter lang en als het wier droogt, komt er een wit poederachtig aanslag op, die bestaat uit polysacchariden. Het groeit in grote bossen aan rotsachtige kusten, tot een diepte van twintig meter.
  Als je zelf van dit wier wil oogsten doe je dat best in de late lente. Het gehalte aan vitamine C is dan het hoogste of in de zomer, (...)

 • Gladgesteeld vingerwier [Laminaria digitata]

  27 februari 2013, door wim

  L. digitata is een taai, leerachtig, bruin zeewier dat twee tot drie meter lang kan worden en vooral op rotsige kusten groeit. Het onderscheid met Laminaria hyperborea is dat de laatste lichter van kleur is en makkelijker breekt dan plooit.
  Dit zeewier komt vooral voor in het noordwesten van de Atlantische oceaan, van Groenland tot Cape Cod en in de noordoostelijke Atlantische oceaan van Rusland tot IJsland tot Frankrijk in ’t zuiden.
  Het werd vroeger, net als L. longicruris, vooral (...)

 • Waaierwier [Laminaria longicruris]

  25 februari 2013, door wim

  Waaierwier is een grote bruine alg die in grote onderwater bossen groeit. De alg wordt tot zo’n 80 meter lang en groeit in ondiepe, relatief warme (tussen 6 en 14 °C) plaatsen met voedselrijk zeewater. Sommige soorten groeien tot 50 cm per dag.
  Andere soorten eetbaar zeewier zijn o.a. kombu, vingerwier en arame. Er zijn een dertigtal soorten wereldwijd. Vooral in Azië wordt zeewier als voeding beschouwd. In Europa en Noord-Amerika was het vroeger meststof voor de landbouw of veevoer. Tot in (...)

0 | 5 | 10 | 15