Homepagina > Je bent wat je eet > Micro fauna en flora > Ziekmakende organismen

Ziekmakende organismen

Laatste toevoeging : 27 november 2015.

Er komen ontzettend veel soorten bacteriën en andere micro organismen in en op onze voeding voor. Enkele daarvan komen vaker voor en zijn gevaarlijk. Ook sommige schimmels kunnen erg giftige toxines aanmaken, die je vaak niet opmerkt voor het te laat is.

Artikelen in deze rubriek

 • Aspergillus fumigatus

  27 oktober 2011, door wim

  Aspergillus fumigatus is een schimmel die zeer algemeen voorkomt, tot in onze neus en keel, maar bij mensen met een verzwakt immuunsysteem de longen aantast. In Nederland zijn er jaarlijks een vijftigtal doden op tweehonderd tot driehonderd patiënten door deze fungus. Voor België zijn er geen cijfers bekend.
  Rukt deze schimmel op doordat ons klimaat warmer en vochtiger wordt? Of ligt het aan het toegenomen gebruik van schimmelwerende middelen?
  In het laatste geval is niet zozeer de landbouw (...)

 • Vibrio vulnificus

  29 augustus 2009, door wim

  Vibrio vulnificus is een gram-negatieve bacterie die familie is van de bacterie die cholera veroorzaakt, V. cholerae en van V. parahaemolyticus.
  Symptomen van infectie zijn braken, diarree, buikpijn en blaartrekkende huidontsteking. V. vulnificus verspreid zich niet van mens tot mens, maar wel door wondinfecties of voedselvergiftiging, vooral door rauwe schelpdieren zoals oesters, maar ook door bv. zeewier. Raar genoeg is deze bacterie het gevaarlijkst voor mannen. Vrouwen genieten enige (...)

 • Clostridium botulinum

  23 december 2005, door wim

  Clostridium botulinum is de bacterie die botulisme veroorzaakt. Botulisme zorgt maar zeer zelden voor problemen bij de mens, maar is des te gevaarlijker voor watervogels. Maar als het toch nog voorkomt, is het in ongeveer één geval op drie met dodelijke afloop. De bacterie produceert een sterk zenuwgif dat pas na langere tijd koken afgebroken wordt. De bacterie is vrij algemeen in de bodem en in oppervlaktewater, waarin ze vooral in de zomer in grotere hoeveelheden voorkomt.
  De bacterie zelf (...)

 • Staphylococcus aureus

  22 december 2005, door wim

  Staphylococcus aureus is een zeer algemeen voorkomende bacterie die je aantreft op onze huid, in kleine wondjes, maar ook in je luchtwegen en mond. De bacterie zelf is niet eens zo gevaarlijk, ons immuunsysteem weet er raad mee en door koken wordt ze vernietigd. Maar als ze een tijd in ongekoelde voedingswaren kan groeien, produceert ze een gevaarlijk toxine dat niet door koken vernietigd wordt.
  De bacterie is alleen problematisch bij rauwe voedingswaren die langere tijd ongekoeld bewaard (...)

 • Bacillus cereus

  19 december 2005, door wim

  B. cereus komt voor in de bodem en zorgt vooral voor problemen met aardappelen, rijst, granen, kruiden en pasta. De sporen van deze bacterie zijn goed bestand tegen hitte en vermenigvuldigen zich snel bij kamertemperatuur. De sporen kunnen aanwezig zijn op rauwe voedingswaren en zijn vooral gevaarlijk als deze voedingswaren na het koken niet snel genoeg gekoeld worden.

0 | 5