Homepagina > Je bent wat je eet > Voedingsadditieven > Smaakversterkers > Zoetmiddelen

Zoetmiddelen

Laatste toevoeging : 29 april 2010.

Wat het doel is van zoetmiddelen is waarschijlijk voor iedereen meteen duidelijk. Het zijn suikervervangers.

De industrie vervangt suiker niet omdat het slecht is voor je gezondheid. Ze vervangt suiker omdat we slank willen blijven. De industrie komt dan ook met allerlei "light" produkten. Tot de Ford Fiësta Light toe. Het is alleen nog een verkoopsargument.

Er zijn natuurlijke suikervangers, zoals stevia en thaumatine, maar daar heeft de industrie nauwelijks interesse voor, want de pogingen om natuurlijke additieven te patenteren lopen steeds weer falikant af. Dus gebruikt men liever aspartaam dat men op een dubieuze manier heeft doen goedkeuren, want daar heeft de fabrikant tot 2005 een patent op. Daarna is de jacht weer open...

Artikels van deze rubriek

  • E1521 Polyethyleen glycerol

    14 april 2010, door wim

    Synthetische suikervervanger en anti-schuimmiddel. Veroorzaakt nierbeschadiging bij slachtoffers van brandwonden.

  • Stevioside

    29 april 2009, door wim

    Stevioside is het meest voorkomende glycoside in de plant Stevia rebaudiana. Eigenschappen
    Het heeft een zoetkracht die 250 maal groter is dan die van suiker
    Stevioside mag verhit worden tot 200°C
    Het levert geen caloriën
    Bederft niet indien droog, koel en donker bewaard
    Het is niet hygroscopisch
    Stevioside is ph-stabiel, het beïnvloedt de zuurtegraad van een gerecht niet
    De ADI bedraagt 4 mg per kg lichaamsgewicht Opmerkingen
    In tegenstelling tot suiker, caramelliseert of (...)

  • Rebaudioside

    29 april 2009, door wim

    Rebaudioside is een glycoside in de plant Stevia rebaudiana. Eigenschappen
    Het heeft een zoetkracht die 350 maal groter is dan die van suiker
    Rebaudioside mag verhit worden tot 200°C
    Het levert geen caloriën
    Bederft niet indien droog, koel en donker bewaard
    Het is niet hygroscopisch
    Rebaudioside is ph-stabiel, het beïnvloedt de zuurtegraad van een gerecht niet
    De ADI bedraagt 4 mg per kg lichaamsgewicht Opmerkingen
    In tegenstelling tot suiker, caramelliseert of bruint het (...)

  • D-Tagatose

    22 januari 2008, door wim

    D-tagatose is een natuurlijke suiker uit melk, waarin het in zeer minieme dosis voorkomt. Het is een linksdraaiende suiker, met een zoetkracht van 92 percent van gewone suiker. Het heeft nagenoeg geen invloed op de suikerspiegel in het bloed en kan dus een zegen zijn voor diabeten. Het patent erop is nu Belgisch, het werd verworven door Nutrilab.
    D-tagatose wordt gemaakt uit lactose, of melksuiker via een scheikundig proces. In een eerste stap wordt de lactose gehydroliseerd tot glucose en (...)

  • Luo Han Go [Siraitia grosvenori]

    20 november 2005, door wim

0 | 5 | 10 | 15 | 20 | 25