Homepagina > Ingrediënten > Groenten > Waterplanten > Zoetwaterplanten

Zoetwaterplanten

Laatste toevoeging : 13 maart 2014.

Artikelen in deze rubriek

 • Gotu Kola, Aziatische Waternavel, Centella [Centella asiatica]

  14 maart 2014, door wim

  Centella of met z’n Sri-Lankaanse naam "gotu kola", groeit in tropische moeraslanden en wordt veel gekweekt in Sri-Lanka, India, Pakistan, Madagascar en Zuid-Afrika, zowel als bladgroente als voor de roomkleurige behaarde wortel. De miniscule bloemen zijn roze tot rood.
  Culinair gebruik in Azië Sri Lanka: malluma (මැල්ලුම), een traditionele begeleiding van rijst- en curry gerechten. Malluma heeft meestal ook geraspte verse kokosnoot als ingrediënt, naast fijngehakte verse groene chili’s, chili (...)

 • Klein eendekroos [Lemna minor]

  18 februari 2013, door wim

  Klein eendekroos is vrij algemeen in sommige delen van Noord Amerika, Afrika, Europa, Azië, Australië en Nieuw Zeeland. Elk plantje bestaat uit één tot drie blaadjes met wat worteltjes. Bloei is in mei, maar de bloemen zijn niet erg opvallend en in minder gunstige omstandigheden, slaat de plant wel eens een jaar over. In de herfst slaat klein kroos zetmeel op en overwintert vervolgens op de bodem.
  Vermits de plant goed doorgroeit bij temperaturen van 6 tot 33 °C bedekken ze al snel het hele (...)

 • Chlorella, [Chlorella pyrenoidosa]

  2 februari 2013, door wim

  Deze alg wordt sinds 1955 in Japan, China en Taïwan gekweekt. Het is een zoetwater alg die je hier vooral in voedingssupplementen zal vinden. En de supplementen industrie maakt er weer een waar mirakel van. Chlorella kan als voedsel dienst doen omdat de droge massa 45% proteïne, 20% vet, 20% koolhydraten, 5% vezels en 10% mineralen en vitaminen bevat. Dat is zeker indrukwekkend. En deze alg heeft ook een zeer hoog gehalte aan chlorofyl, dat enigszins ontgiftend kan werken. Maar een mirakel (...)

 • Chinese waterbies, gladde waterkastanje [Eleocharis dulcis]

  28 februari 2010, door wim

  Deze waterkastanje is bijna niet te onderscheiden van Trapa natans die onder dezelfde naam in de handel is. Ook de smaak is quasi identiek. Ze wordt ook E. equisetina, E. indica, E. plantaginea, E. plantaginoides, E. tuberosa of E. tumida genoemd. Het is een grassoort die in moerassen groeit. Deze vrucht heeft echter geen of nauwelijks uitsteeksels.
  In de keuken is de toepassing ook helemaal dezelfde als de naamgenoot. Alleen kan je deze waterkastanje ook gedroogd en gepeld kopen.
  Ze (...)

 • Chinese waternoot [Trapa bicornis]

  28 februari 2010, door wim

  Deze waternoot wordt in ’t Chinees língjiǎo (菱角) "Ling noot", of "Fu" genoemd. "Fu" betekent vleermuis. In ’t Engels heet ze "Water caltrop", "Devil Pod", "Bat Nut", "Goat Head", "Bull Nut", of "Buffalo Nut". Het is geen echte noot, maar de zaadpeul van een Aziatische waterplant. Ze wordt al minstens 3.000 jaar gekweekt. In Indië maakt men van de gedroogde peulen bloem.
  De smaak ligt zowat tussen macadamia noten en waterkastanje in, een beetje licht zoetig.
  In China worden ze vooral gekookt en (...)

0 | 5