Homepagina > Je bent wat je eet > Voedingsadditieven > Smaakversterkers > Zoutvervangers

Zoutvervangers

Laatste toevoeging : 31 maart 2004.

Zoutvervangers zijn net zo schadelijk als keukenzout: voor 6 % van de bevolking vrij ongezond, voor de andere 94 % in normale hoeveelheden ongevaarlijk. Jammer genoeg is er geen eenvoudige test om te bepalen bij welke groep je hoort.

We weten te weinig van deze zoutvervangers. Het zijn waarschijnlijk relatief ongevaarlijke stoffen, maar meer diepgaand wetenschappelijk onderzoek is welkom.

Artikels van deze rubriek

  • E508 kaliumchloride

    31 maart 2004, door wim

    Natuurlijk voedingsadditief dat ook bekend is als dieetzout. Het zit ook ook in zee- en steenzout. Het wordt echter ook gebruikt als metaalionenbinder.
    Je vindt het in veel zoutarme dieetproducten. Het heeft een beetje een rare bijsmaak. Als additief wordt het gebruikt in bloem.

  • E515 kaliumsulfaat

    31 maart 2004, door wim

    Natuurlijke Zoutvervanger, commercieel gemaakt uit zwavelzuur en kaliumzouten, die bestaat in twee vormen:
    E515I kaliumsulfaat
    E515II kaliumwaterstofsulfaat
    Je vindt het in natuurlijk mineraalwater, bier en zoutarme dieetprodukten.
    Het is laxerend, ook in kleine hoeveelheden. Mogelijk is het ook irriterend voor het darmslijmvlies.