Homepagina > Je bent wat je eet > Voedingsadditieven > Bewaarmiddelen > Zuurteregelaars

Zuurteregelaars

Laatste toevoeging : 31 maart 2004.

Zuren zijn een adequaat middel om schimmels te voorkomen, want die houden niet van een zuur milieu. Maar ook de groei van bacteriën wordt erdoor belemmerd.

Zuurteregelaars beïnvloeden wel degelijk de smaak, maar hebben geen aroma en geen diepte. Goed toegepast zouden ze bijna onmerkbaar moeten zijn.

In meer dan één opzicht zijn ze verwant met voedingszuren en buffers. Voedingszuren brengen echter ook vooral smaak en aroma mee. Buffers bufferen de ph-waarde, de zuurtegraad. Heel vaak overlappen de functies en soms versterken ze de werking van andere bewaarmiddelen, zoals anti-oxydanten.

Artikelen in deze rubriek

 • E210 benzoëzuur

  31 maart 2004, door wim

  Benzoëzuur is een bewaarmiddel dat veel gebruikt wordt in de voedingsindustrie. Je vindt het vooral in salades en sauzen.
  Het zit echter ook van nature in sommige planten (bv. in veenbes en rode bosbes). Het is dan ook geen toeval dat juist deze twee fruitsoorten in de traditionele keuken bij wild geserveerd worden.

 • E200 sorbinezuur

  31 maart 2004, door wim

  Sorbinezuur is een veelgebruikt natuurlijk bewaarmiddel dat je o.a. in margarine, sauzen, salades, snacks en desserts terugvindt.

 • Carvon

  31 maart 2004, door wim

  Carvon, een tamelijk vluchtig terpeen, is één van die natuurlijke bewaarmiddelen waarvoor geen E-classificatie vereist is.
  Het zit in karwijzaad, in dille en komijn. Het wordt o.a. gebruikt in de biologische landbouw om ervoor te zorgen dat de aardappelen geen scheuten vormen.

 • E260 azijnzuur

  31 maart 2004, door wim

  Azijnzuur werkt als versterker van anti-oxydanten en bewaarmiddelen omdat het de zuurtegraad verhoogt en zorgt zo voor kleurbehoud in vleeswaren, sauzen, opgelegde groenten.
  Het wordt vaak in een meer geconcentreerde variant gebruikt dan de huishoudazijn, die meestal maar zo’n zeven graden sterk is. Je vindt het in salades en zuurwaren, maar ook in snoep.

 • E270 melkzuur

  31 maart 2004, door wim

  Melkzuur is een veel toegepast bewaarmiddel. Het wordt normaal via fermentatie uit melk bereid, maar er is ook genetisch gemanipuleerde maïs die melkzuur produceert. Alleen rechtsdraaiend melkzuur mag gebruikt worden.
  Je vindt het in snoep, olijven, salades...

0 | 5 | 10 | 15