Homepagina > Je bent wat je eet > Voedingsadditieven > Bewaarmiddelen > Zuurteregelaars

Zuurteregelaars

Laatste toevoeging : 31 maart 2004.

Zuren zijn een adequaat middel om schimmels te voorkomen, want die houden niet van een zuur milieu. Maar ook de groei van bacteriën wordt erdoor belemmerd.

Zuurteregelaars beïnvloeden wel degelijk de smaak, maar hebben geen aroma en geen diepte. Goed toegepast zouden ze bijna onmerkbaar moeten zijn.

In meer dan één opzicht zijn ze verwant met voedingszuren en buffers. Voedingszuren brengen echter ook vooral smaak en aroma mee. Buffers bufferen de ph-waarde, de zuurtegraad. Heel vaak overlappen de functies en soms versterken ze de werking van andere bewaarmiddelen, zoals anti-oxydanten.

Artikelen in deze rubriek

 • E280 propionzuur

  31 maart 2004, door wim

  Propionzuur is een natuurlijk zuur, aanwezig in kleine hoeveelheden in zeer veel produkten. Hogere concentraties komen voor in sommige gefermenteerde producten, zoals Zwitserse kazen. Het wordt ook op grote schaal gemaakt door de bacteriën in je dikke darm. Het geeft tevens de typische geur aan zweet.
  Propionzuur en propionaten worden gebruikt als conserveermiddel, vooral tegen schimmels. Het wordt verder ook gebruikt in bakkerijproducten om bacterieel bederf (leng) tegen te gaan. Door de (...)

 • E284 boorzuur

  31 maart 2004, door wim

  Boorzuur is een natuurlijk zuur, industrieel gemaakt vanuit boor.
  Boorzuur en boraten worden gebruikt als buffer om de zuurgraad te stabiliseren. Het wordt ook gebruikt in multivitamine/mineraal preparaten als sporenelement.
  Het wordt vrijwel niet gebruikt in levensmiddelen, wel in farmaceutische preparaten. Het mag ook alleen gebruikt worden in kaviaar.

 • E296 appelzuur

  31 maart 2004, door wim

  Appelzuur of malonaat is een natuurlijk bewaarmiddel. Alleen rechtsdraaiend appelzuur mag gebruikt worden. Het appelzuur dat als voedingsadditief gebruikt wordt, is meestal scheikundig aangemaakt.
  Je vindt het vooral in snoep, maar ook in tomatenketchup, frisdranken en vruchtensappen.
  Komt van nature voor in appelen en andere vruchten, maar ook in groenten en zelfs in wijn.
  De synthetische vorm is ongeschikt voor babyvoeding omdat het darmstoringen in de hand zou (...)

 • E297 fumaarzuur

  31 maart 2004, door wim

  Fumaarzuur is een natuurlijk zuur, dat voorkomt in de meeste vruchten en groenten. Industrieel wordt het gemaakt door fermentatie van suikerstroop (melasse) door schimmels, of door chemische synthese. Het is een onderdeel van het stofwisselingsproces in iedere levende cel.
  Het wordt vooral gebruikt als voedingszuur en als stabilisator in een groot aantal produkten. In bakpoeder is het een bron van koolstofdioxide, CO2, het gas dat gebak en brood luchtig (...)

 • E507 zoutzuur

  31 maart 2004, door wim

  Natuurlijk voedingsadditief. Zoutzuur is, in geconcentreerde vorm een sterk brandend zuur. In voeding is het echter nooit in geconcentreerde vorm aanwezig. Ook maagzuur is zoutzuur.
  In kleine concentraties is zoutzuur veilig.

0 | 5 | 10 | 15