Homepagina > Het doel van Objectief.be > Blog > 10 gezonde vissen

10 gezonde vissen

zaterdag 21 januari 2006, door wim

Dit lijstje mag je beschouwen als een gezonde viskeuze die niet al te ecologisch belastend is. De meeste soorten worden al gekweekt en de markt is in zoverre gestabiliseerd dat er ook geen grote overproduktie meer is, wat voor een betere kwaliteit zorgt. Alle vis- en schaaldiersoorten zijn een belangrijke bron van jodium, belangrijk voor de alvleesklier en selenium, belangrijk om verouderingsprocessen tegen te gaan.

Schaaldieren

- Mosselen en andere schaaldieren leveren vitamine B12, ijzer, magnesium en kalium. Het vetgehalte gaat van minder dan 2 tot 5 percent. Je hebt de keuze van betaalbaar tot zeer duur, maar qua voedingswaarde zijn ze allemaal ongeveer evenwaardig. En over smaak gaan we niet twisten. Mosselen bevatten echter het minste cholesterol van alle courante schaaldieren.

Vette vissoorten

Deze vissoorten zijn de beste bron van omega-3 vetzuren. ze bevatten tot 15 percent vet.

- Zalm is overbekend en begint terug wat meer kwaliteit te bieden dan een jaar of vijf geleden, toen door overproduktie de kwaliteit belabberd was.

- Makreel is een ondergewaardeerde, goedkope vis die in ’t voorjaar en de vroege zomer bij elke vishandelaar te vinden is.

- Tonijn is overal makkelijk te vinden en soms zelfs betaalbaar. Vrijwel geen graten is voor sommigen ook een argument.

- Sardines zijn vers, diepgevroren en in blik goedkoop vrijwel overal te koop. Toch kijkt men er hier nog steeds een beetje over.

Magere vissoorten

Je eet natuurlijk niet te vaak vette vissoorten. Enige afwisseling is aangeraden. Het vetgehalte is kleiner dan één percent.

- Geep was vroeger zeer populair en goedkoop. Het is echter nog steeds een interessante magere vissoort.

- Schartong heeft te weinig bekendheid. Dat maakt de prijs gelukkig vrij laag.

- Steur is een vis die hier nog niet zo heel lang te koop is. Door de kweek voor kaviaar is ook deze vis ondertussen overal te koop.

- Koolvis, pollak is ook overbekend, maar een beetje ondergewaardeerd en zowel vers als in diepvries spotgoedkoop.

- Victoriabaars wordt veel gekweekt en is vlot verkrijgbaar en betaalbaar. Het is een stevige vis met weinig graten.

En als je geen vis of schaaldieren lust, zijn er nog altijd supplementen op basis van natuurlijke visolie.

Dit artikel beantwoorden