Lekker én gezond kan!

Laatste artikelen

  • Bacteroides fragilis

    29 november 2015, door wim

    Bacteroides fragilis is een anaërobe, Gram-negatieve, staafvormige darmbacterie. Alhoewel ze bij iedereen aanwezig is in de darmen, kan ze infecties veroorzaken als ze bv. in de bloedstroom terechtkomt. Ze maakt maar 0,5 % van de bacteriën in onze stoelgang uit, maar dat belet ze niet verantwoordelijk te zijn voor 90 % van de buikvliesontstekingen. Sommige gevaarlijke stammen van deze bacterie kunnen darmontsteking veroorzaken. Hierdoor wordt de bacterie ook gelinkt aan darmkanker. (...)

  • Cell-Eat, Puru-chan

    27 november 2015, door wim

    Omikenshi Co, een in Osaka, Japan gevestigde maker van textiel, het bekendst voor Rayon®, een textielvezel, gemaakt van hout pulp, combineerde in een gelijkaardig proces cellulose met konjac tot CellEat®, of "Puru-chan". Het resulterende product is een soort meel. met zo’n 60 calorie per kilogram. Tarwebloem heeft zo’n 3.680 calorie per kilogram. Zestig keer meer...
    Konjak
    Je leest van de konjak plant wel eens dat hij op een yam lijkt, maar dat is alleen de vorm. Een yam is een wortel, het (...)

  • De obesitas paradox

    18 november 2015, door wim

    De paradox is al meer dan tien jaar bekend. Hij duikt op in zowat alle statistieken over hart-en vaatziekten. Sommige mensen hebben een chronische hartaandoening, zijn obese en toch leven ze langer dan hun mede patiënten die niet overgewicht zijn.
    De paradox is ook bekend als "reverse epidemiology" en stelt dat sommigen die overgewicht zijn of een hoog cholesterol niveau vertonen, beschermd worden erdoor. De aantallen vallen pas echt op in bepaalde groepen: bejaarden en mensen die al ziek (...)

  • Niks Speciaals

    11 november 2015, door wim

    Niks Speciaals is een blog rond de vraag "Wat eten we vandaag". Niks Speciaals, is het antwoord.
    Toch is "Niks Speciaals" bijzonder. Van presentatie tot inhoud, er is over nagedacht. Er zit een ziel in, als je wil.
    Veel Italiaanse accenten, zuiderse invloeden en originele combinaties. En daartussen een vol-au-vent met mousseline saus. Heerlijk. Meer moet dat niet zijn, toch?

  • E234 nisine

    11 november 2015, door wim

    Nisine is een eiwit dat als natuurlijk antibioticum van nature in kaas voorkomt. Het zorgt ervoor dat je kaas kan bewaren en laten rijpen doordat het de groei van gram-positieve bacteriën voorkomt. Eigenlijk is het biologische oorlogsvoering door Lactoccus tegen andere bacteriën, want als er melk in de buurt is, wil die het rijk voor zich alleen. De werking werd al in 1928 ontdekt. Tot de jaren ’50 moest Nisine uit kaas gehaald worden, waardoor het erg duur was.
    De industriële versie wordt (...)

0 | ... | 20 | 25 | 30 | 35 | 40 | 45 | 50 | 55 | 60 | ... | 2010