Homepagina > Je bent wat je eet > Natuurlijke voedingscomponenten > AGE’s - gevaarlijke eiwitten

AGE’s - gevaarlijke eiwitten

zaterdag 14 maart 2015, door wim

De term "Advanced Glycation End Products" (AGE’s) betekent zoveel als "voortgeschreden versuikering eindproducten".

Het is een verzamelnaam voor eiwitten die beschadigd zijn, doordat er suikergroepen (zoals glucose) aan verankerd zijn. Hierdoor is het eiwit onbruikbaar. In het laatste stadium is dat zelfs onomkeerbaar. De eiwitten zijn dan voorgoed in gifstoffen veranderd en verlaten je lichaam nooit meer.

Ze veroorzaken o.a. hartaanvallen, beroertes, cataract, nier falen en mogelijk Alzheimer.

AGE’s ontstaan doordat je bloedsuikerspiegel te hoog is. Het overschot aan glucose bindt zich aan willekeurige eiwitten en maakt die tot lichaamsvreemde stoffen. De hoeveelheid AGE’s in je lichaam is dan ook een maat voor de schade die het lichaam heeft opgelopen.

Oorzaken

- Een verstoorde suikerspiegel, door aandoeningen zoals diabetes.
- Ouder worden.
- Roken.
- Voeding rijk aan AGE’s.

Voeding die veel AGE’s bevat

- Gebakken vlees. De zgn. "Maillard reactie" die niet alleen een mooie bruine kleur oplevert, maar ook veel smaak, veroorzaakt de voorloper van AGE’s, amadori.
- Geoxideerde boter.
- Geroosterde groenten.

Dit artikel beantwoorden