Homepagina > Ingrediënten > Vruchten > Fruit > Aalbes, rode bes [Ribes sativum]

Aalbes, rode bes [Ribes sativum]

dinsdag 4 mei 2004, door wim

Rode bessen zijn inheems. Ze worden nog steeds gekweekt en vooral gebruikt voor het maken van gelei. Je kan ze in ’t seizoen makkelijk in de handel vinden. De mooie rode trosjes worden ook wel gebruikt voor garnieren van taarten en desserts en soms zelfs in een slaatje.

Aalbessen

Door de zuurtegraad van deze bessen kunnen ze gekookt worden zonder veel vitamineverlies. Dat is ook de reden waarom ze traditioneel veel in gelei, gemaakt van sap, verwerkt worden. Er wordt ook siroop (groseille) van gemaakt. Ze bevatten dan ook zoveel pectine dat indikken van de siroop met gelatine niet nodig is. Sommigen maken er ook vruchtenwijn van, op basis van 35 liter sap, 35 liter water en 16 kg suiker.

De witte cultivar van aalbessen

Van de aalbes is er ook een witte, of eerder kleurloze cultuurvariant, maar die zie je hier nauwelijks in de handel. In de USA is deze variant blijkbaar wel populair.

Aalbessen bevatten per 100 g 0,08 mg vitamine B1, 0,02 mg vitamine B2, 0,2 mg nicotinezuur of B3 en 30 mg vitamine C. Daarnaast bevatten ze in onrijpe toestand appelzuur en glyoxaalzuur. Rijp bevatten ze hoofdzakelijk citroenzuur. Ze leveren 117 Kilojoule.

Dit artikel beantwoorden